Папа відхилив зречення кельнського архиєпископа і єпископів-помічників
  • Пон, 27/09/2021 - 10:39

За підсумками Апостольської візитації Кельнської Архидієцезії, що стосувалася реагування на випадки зловживань проти неповнолітніх, Папа Франциск погодився відпустити архиєпископа на кількамісячну духовну віднову, але відхилив його зречення та зречення єпископів-помічників.

Апостольська нунціатура в Німеччині повідомила про те, що Папа Франциск прийняв прохання кардинала Райнера Марії Вельки, Архиєпископа Кельна, провести період духовної віднови за межами дієцезії, що триватиме від середини жовтня до початку Великого Посту наступного року, але підтверджуючи, що й надалі розраховує на нього.

Спростовані обвинувачення

У повідомленні зазначається, що рішення Святішого Отця визріло після уважного вивчення результатів Апостольської візитації, яку в червні провели кардинал Андерс Арбореліус, Ординарій Стокгольма, і Роттердамський єпископ Йоганнес ван ден Генде, щоб на місці дослідити складну ситуацію, викликану питанням сексуальних зловживань.

Щодо кардинала Вельки, то як стверджується в комюніке, за підсумками візитації не виявлено, що в трактуванні випадків сексуальних зловживань він діяв протизаконно. Обвинувачення у тому, що він покривав випадки, не розслідуючи їх, спростовані документацією, яку вивчила Апостольська Столиця, та фактами, що вийшли на яв. Виявлено, натомість, «рішучість архиєпископа в підході до злочину зловживань, в піклуванні про жертви та в розвитку запобігання». Однак, у загальному трактуванні питання, зокрема, на рівні комунікації, «кардинал допустився також серйозних помилок», що викликало кризу довіри в архидієцезії.

Нунціатура інформує про те, що Святіший Отець, після тривалої розмови з кардиналом, що відбулася минулого тижня, й надалі розраховує на кардинала Вельки та визнає «його вірність Апостольській Столиці та його дбання про єдність Церкви». Водночас, очевидним є те, що архиєпископ і архидієцезія потребують паузи, періоду оновлення та примирення, з чого випливає рішення про період перебування ієрарха поза її межами. До його повернення справами архидієцезії в статусі Апостольського адміністратора sede plena займатиметься єпископ-помічник Рольф Штайнгойзер

Відхилені зречення єпископів-помічників

Вивчивши отриману від Апостольських візитаторів інформацію, Папа Франциск вирішив не приймати зречення двох кельнських єпископів-помічників Домінікуса Швадерлаппа та Ансґара Пуффа. Щодо обох виявлено недоліки в управлінні, але не підтверджено намір покривати злочини чи ігнорувати постраждалих. Таким чином, єпископ Пуфф відразу повертається до виконання свого служіння, натомість, єпископ Швадерлапп попросив у Папи й отримав згоду на те, щоби протягом року звершувати душпастирське служіння в Архидієції Момбаси в Кенії, перед тим як повернутися до праці в Кельні.