Папа відкинув пропозицію німецьких єпископів щодо Причастя для протестантів
  • Втр, 05/06/2018 - 10:29

Через місяць після зустрічі у Римі делегатів з Ватикану і Німеччини для обговорення пропозиції німецьких єпископів дозволити протестантам, котрі перебувають у шлюбі з католиками, приймати Євхаристію за певних умов, Папа Франциск відкинув цю пропозицію.

У листі, датованому 25-им травня і адресованому кардиналові Рейнхарду Марксу, главі Єпископської конференції Німеччини, кардинал-номінант Луїс Ладарія (префект Конгрегації доктрини віри) пише, що текст німецької пропозиції «піднімає серію дуже важливих проблем».

Текст листа був опублікований 4 червня в блозі ватиканіста Сандро Маджістера. Прес-служба Апостольської Столиці підтвердила автентичність листа, котрий був також надісланий членам німецької делегації на зустрічі 3 травня.

Після розмови з Папою на тему дискусії 3 травня, Ладарія зазначив, що Папа «прийшов до висновку, що цей документ не є достатньо зрілим для публікації» і навів три основні причини такого рішення.

По-перше, Ладарія наголосив, що допущення до Причастя протестантів із міжконфесійних подруж «є темою, що торкається віри Церкви і має відношення до вселенської Церкви».

Дозволити некатоликам приймати Євхаристію, навіть за певних обмежених умов, матиме також вплив на екуменічні відносини з іншими Церквами та церковними спільнотами «що не слід недооцінювати».

Окрім того, він зазначив, що питання Причастя є справою церковного права і зацитував канон 844 Кодексу канонічного права, в якому йдеться про доступ до Таїнств Католицької Церкви.

Зокрема у цьому каноні вказано: «Католицькі служителі законно уділяють таїнства лише католицьким членам християнської віри, котрі, відповідно, законно приймають їх лише від католицьких служителів», окрім певних винятків, визначених каноном.

Як інформує CNA, кардинал-номінант Ладарія, котрий був уповноважений передати Папі Франциску зміст і суть дискусії 3 травня, пише у листі до кардинала Маркса, що мав з Папою дві зустрічі на цю тему: 11 і 24 травня. Саме після цих розмов Папа Франциск вирішив, що запропоновані Марксом інструкції не слід публікувати.