Папа відкриє ватиканський архів часів Пія XII
  • Втр, 21/01/2014 - 14:03

Папа Франциск хоче відкрити для вчених  архіви Ватикану періоду понтифікату Пія XII -  сказав в опублікованому вчора британським Sunday Times інтерв’ю рабин Буенос-Айреса. Авраам Скорка, знайомий зі Святішим Отцем з часів, коли він був архієпископом Аргентини, зустрівся з ним у п’ятницю, 17 січня, разом з групою аргентинських рабинів.

Коментуючи цю заву, речник Ватикану звернув увагу, що вона не містить жодної новини. Це поступовий доступ до збірок архіву згідно з напрямком, за яким Апостольська Столиця йде десятки років, що неодноразово було підтверджено. Щоби користуватися документами, їх потрібно упорядкувати, що вимагає часу. Префект Ватиканського секретного архіву єпископ Серджіо Паґано у 2010 році заявив, що документи часів Пія XII стануть доступними протягом п’яти років.

Авраам Скорка в інтерв’ю для Sunday Times висловив переконання, що Папа хоче, щоби ці архіви були відкриті, після цього продовжиться процес беатифікації Пія XII. Він хоче повного пояснення ставлення цього Папи до винищення євреїв. Уже в опублікованій чотири роки тому, в 2010 р., спільно з рабином Скорка книзі «На небі і на землі» кардинал Хорхе Маріо Берґольо ствердив, що Церква, відкриваючи архіви, які стосуються цієї справи, не повинна боятися правди.

Зі свого боку згаданий вище префект ватиканських архівів вважає, що їх відкриття не принесе революційних новин. Документи, що сховані у Ватикані, вже відомі з німецьких чи французьких дипломатичних архівів. «Багато документів, які краще пояснюють нібито «мовчання» Пія XII у справі голокосту, вже давно опубліковані, але їх ніхто не читає», - додав єпископ Паґано. Він звернув також увагу, що впорядкування архівних матеріалів вимагає перегляду, переліку і запису мільйона карток.

Джерело: www.catholic-media.org