Папа відкрив оновлений етнологічний відділ у Ватиканських Музеях
  • Суб, 19/10/2019 - 14:15

У п’ятницю, 18 жовтня 2019 р., в комплексі Ватиканських Музеїв відбулася інавгурація Етнологічного Музею «Anima mundi» та виставки, присвяченої Амазонії «Mater Amazonia – Глибоке дихання світу». В інавгурації взяв участь Папа Франциск, який звернувся до присутніх зі словами привітання.

Цей відділ Ватиканських Музеїв сягає своїм корінням 1925 року, коли за задумом Папи Пія ХІ, сформовано експозицію з культурних та мистецьких пам’ятки неєвропейських народів, об’єднавши також деякі колекції попередніх епох. Тапер, після реорганізації, від починає новий етап своєї історії під промовистою назвою Ватиканський Етнологічний Музей «Anima Mundi». В одній із секцій, аби засвідчити близькість з важливими працями триваючого у Ватикані Синоду, організовано виставку, присвячену Амазонії.

Дім для всіх

Посилаючись на назву музею «Anima mundi», що з латинської перекладається як «Душа світу», Святіший Отець зазначив, що Ватиканські Музеї покликані дедалі більше ставати живим «домом», відкритим для всіх народів світу, місцем, де відчувається, що Церква не знає обмежень.

«Кожен, хто сюди приходить, – додав він, – повинен відчути, що в цьому домі є простір також і для нього, для його народу, його традиції й культури».

Папа високо оцінив організацію експозиції, ключовим словом якої є прозорість. Він додав, що численні музейні експонати, що походитимуть з різних частин світу, виражатимуть дух народів у діалозі одні з одними.

«Краса нас єднає, – наголосив Святіший Отець. – Вона запрошує нас жити в людському братерстві, протиставляючись культурі ворожості, расизму, націоналізму, що завжди підстерігає».

«Нехай цей Етнологічний музей, – побажав на завершення Папа, – зберігає свою особливу ідентичність і нагадує всім цінність гармонії та миру між народами й націями. Нехай твори мистецтва, зібрані тут, відлунюють Божим голосом у всіх, хто відвідуватиме цю колекцію».