Папа: відродження діалогу починається не зі слів, а з готовності вислухати
  • Пон, 08/08/2022 - 16:11

Папа Франциск у Твіттері ділиться думкою про те, що оздоровлення серця починається зі слухання.

«Відродження діалогу приходить не зі слів, але з мовчання, з того, щоб не упиратися, з того, щоб наново розпочати терпеливо вислуховувати іншого, його труднощі, все те, що носить у собі. Оздоровлення серця починається зі слухання».

Твіт такого змісту з’явився на дев’ятимовному аккаунті Святішого Отця в цій соціальній мережі в понеділок, 8 серпня 2022 року.

Думками про важливість слухання Папа Франциск ділився, серед іншого, коментуючи євангельську розповідь святого Марка про оздоровлення глухонімого, яке Ісус довершив у незвичний спосіб. На відміну від багатьох інших чуд, коли Він не чинив стільки жестів, цього разу Христос взяв глухонімого вбік, вклав пальці в його вуха, торкнувся язика, підвів очі до неба, зітхнув і промовив: «Effatà», тобто, «Відкрийся!».

На думку Святішого Отця, всі ці жести потрібні з огляду на те, що стан цієї людини має особливе символічне значення: глухонімий не може говорити, бо не може чути. Тому Ісус, аби оздоровити його недугу, починає з причини, тобто, спершу торкається вух. «Всі ми маємо вуха, всі, але дуже часто неспроможні слухати», – сказав Папа, вказуючи на існування внутрішньої глухоти та підкреслюючи, що ця «глухота серця» є гіршою від зовнішньої. «Ризикуємо ставати непроникними для всього й не залишити простору для того, хто потребує бути вислуханим», – пояснив він, заохочуючи запитувати себе, в якому стані моє слухання: чи дозволяю на те, щоби життя інших людей мене зворушило, чи вмію присвячувати час тому, хто біля мене, щоб вислухати його?

Те саме, як зазначив Святіший Отець, стосується і Господа Бога. Добре робимо, коли скеровуємо до Нього свої прохання, але зробимо ще краще, якщо, насамперед, виявимо готовність почути Його.