Папа відслужить Святу Літургію Господньої вечері у римській в’язниці для неповнолітніх
  • Нед, 02/04/2023 - 10:27

У цьому ж закладі десять років тому, кілька тижнів після свого обрання, Папа Франциск уперше під час свого понтифікату звершив зворушливий обряд вмивання ніг.

 

Через десять років Папа Франциск вдруге розпочне Пасхальне Тридення разом із неповнолітніми в’язнями. Речник Апостольської Столиці Маттео Бруні повідомив про те, що у Великий Четвер Папа Франциск поїде до римської в’язниці для неповнолітніх «Casal del Marmo», де відслужить Святу Месу Господньої вечері. Це богослужіння, що відбудеться пополудні 6 квітня, буде звершене в приватній формі.

Сьомий візит у Великий Четвер до пенітенціарної установи

Коли Хорхе Маріо Берґольйо був Архиєпископом Буенос-Айреса, він відправляв Святу Месу Господньої вечері, якою розпочинається Пасхальне Тридення і яка знана зі зворушливого обряду вмивання ніг, не в катедральному соборі, а «на периферіях людського існування», тобто в лікарнях, домах для престарілих, притулках для безхатченків чи у в’язницях. Цей звичай він привіз зі собою до Риму, і вже через кілька днів після обрання на Петрове служіння вирішив відслужити цю Месу в римському виправному закладі для неповнолітніх «Casal del Marmo». Далі були харитативний заклад «Пресвятої Богородиці Провидіння» для пацієнтів різного ступеня інвалідності (2014), римський пенітенціарний комплекс «Ребіббія» (2015), центр прийняття біженців в Кастельнуово-ді-Порто поблизу Риму (2016), тюрма для засуджених за особливо важкі злочини в Паліано (2017), римська в’язниця «Regina Coeli» (2018) та в’язниця у Веллетрі поблизу Риму (2019). Два роки поспіль таким відвідинам завадила пандемія, а минулого року Святіший Отець був у «Новому Пенітенціарному Комплексі» в місті Чівітавекк’я.