Папа відвідав Тевтонський цвинтар на території Ватикану
  • Срд, 02/11/2022 - 18:48
Відвідини відбулися після Святої Меси в базиліці Святого Петра, відслуженої за померлих протягом року кардиналів і єпископів.

Поблизу базиліки Святого Петра, частково на кордоні між Римом і Ватиканом, розташований Тевтонський цвинтар – місце поховання німецькомовних представників різних релігійних установ Вічного Міста, де також спочивають швейцарські гвардійці, що полягли під час оборони Риму 1870 року. У середу, 2 листопада 2022 р., день спомину всіх померлих вірних, Папа Франциск відвідав цей єдиний на території Ватикану цвинтар, щоби помолитися за померлих.

Святіший Отець здійснив ці відвідини після Святої Меси в базиліці Святого Петра у Ватикані, відслуженої за кардиналів і єпископів, які померли протягом останнього року. В повідомленні прес-служби Святого Престолу зазначається, що Папу очікували черниці зі Згромадження Сестер Служебниць Христа Священика та Ректор і Віцеректор Папської Тевтонської Колегії. Святіший Отець провів кілька хвилин у мовчазній молитві, після чого поблагословив могили, окропивши їх освяченою водою.

Це не вперше Папа Франциск відвідує це місце поховання у контексті поминальних днів. Під час перших років свого понтифікату він служив  заупокійну Святу Месу на різних римських міських кладовищах, у катакомби та на військовому меморіалі в Анціо. Але два роки тому, через обмеження, пов’язані з пандемією, він звершував це богослужіння в храмі Санта-Марія-делла-Пієта, до якого приписаний Тевтонський цвинтар. Минулого року місцем заупокійної молитви став Французький військовий цвинтар у римському парку Монте-Маріо.