Папа відвідав в’язницю на півдні Італії
  • Нед, 22/06/2014 - 00:12

Дозволити, щоб Бог глянув на нас є важче, ніж просто дивитися на Бога, тому що людині притаманне супротивляться Богові. Таку думку Папа Франциск висловив, промовляючи до в’язнів та персоналу в’язниці «Розетта Сіска» в місцевості Кастровілларі, яку він відвідав у суботу, 21 червня 2014 р., в рамках візиту до дієцезії Кассано-алло-Йоніо на півдні Італії, звернувши увагу на те, що ця зустріч є першим етапом цієї душпастирської подорожі. «Таким чином, – сказав він, – я бажаю виразити близькість Папи і Церкви до кожного чоловіка і кожної жінки, що перебувають в тюрмах, у будь-якій частині світу».

Святіший Отець зауважив, що коли говориться про засуджених, то дуже часто підкреслюється тема пошани фундаментальних прав людини та вимоги забезпечення відповідних умов відбування покарання. «Цей аспект пенітенціарної політики, – додав він, – без сумніву, є важливим, і увага до цієї теми повинна залишатися високою. Але цієї перспективи недостатньо, якщо вона не супроводжується й не доповнюється конкретними зусиллями інституцій, спрямованими на ефективну ресоціалізацію». За словами Папи, якщо цей аспект занедбати, то відбування покарання зводиться лише до суспільної помсти, що є шкідливим як для особи, так і для суспільства.

У цьому контексті Глава Католицької Церкви зауважив, що Бог чинить з нами по-іншому: «Бог, прощаючи нас, супроводжує та підтримує на цьому шляху. Завжди, навіть у малих речах. Коли приходимо до сповіді, то Господь каже: “Я тобі прощаю, але тепер ходи зі мною”. І Він допомагає нам розпочати цей шлях. Він не засуджує і не лише прощає, але прощає та супроводжує».

Однак, як зауважив далі Святіший Отець, «справжня та повноцінна ресоціалізація» не відбувається внаслідок здійснення виключно людської програми. Частиною цього шляху є також зустріч з Богом, здатність дозволити Богові, Який нас любить, споглянути на нас. «Набагато важче дозволити Богові, щоб Він поглянув на нас, ніж дивитися на Бога. Важче дозволити Богові зустріти нас, ніж зустріти Бога, тому що в нас всередині завжди існує певний спротив. Він, натомість, чекає на нас, споглядає та завжди шукає», – зазначив Наступник святого Петра, додаючи, що мова йде про Бога, Який нас любить, здатний зрозуміти нас і пробачити наші помилки. «Господь, – додав він, – є спеціалістом із ресоціалізації: Він бере нас за руку та приводить до суспільної громади. Господь Бог завжди прощає, супроводжує, розуміє, а нам залишається дозволити Йому на те, щоб Він міг нас зрозуміти, простити та супроводжувати».

Папа побажав ув’язненим, щоб час відбування покарання «не був втраченим, але був цінним періодом, під час якого вони можуть випросити та прийняти від Бога цю благодать», щоб, таким чином, спричинитися до того, щоб самим ставати кращими, але також і до покращення спільноти, тому що «чи добрі, чи злі, наші дії впливають на інших і на весь людський рід». «Сповнену любові згадку бажаю скерувати до ваших родичів. Нехай же Господь дозволить вам знову обійняти їх у мирі та спокої», – побажав Святіший Отець, звернувшись також зі словами заохочення і до працівників пенітенціарного закладу.