Папа: Відзначення свята Всіх Святих – передсмак нашого майбутньо
  • Чтв, 01/11/2018 - 14:47

Зустрічаючись з вірним у свято Всіх Святих, Святіший Отець поділився думками про те, як вже тут, на землі, можемо відчути передсмак вічності, для якої ми створені.

Святість не означає чинити надзвичайні речі, але кожного дня слідувати дорогою Блаженств, що веде нас до неба, тобто, додому. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до римлян і гостей Вічного Міста, які 1 листопада 2018 р. зібралися опівдні на площі Святого Петра, щоб помолитися молитву «Ангел Господній».

Сімейне свято

Свої роздуми Святіший Отець розпочав зі слів Книги Одкровення, де говориться про небо, як про безліч представників «кожного краю, племені народу й мови», які «співають разом, прославляють з радістю Бога». За його словами, було би прекрасно почути цей спів, а ми можемо його уявити собі, коли під час Святої Меси співаємо: «Свят, свят, свят, Господь Саваот». «Це гімн, як говорить Біблія, що походить з неба, його співають там… Отож, співаючи “Свят”, ми не лише думаємо про святих, але й робимо те, що роблять вони: в цю хвилину під час Святої Меси ми єднаємося з ними так, як в жодному іншому випадку», – сказав Папа, додаючи:

«Ми єднаємося з усіма святими: не лише з тими найвідомішими, з календаря, але й з тими “по-сусідству”, нашими рідними та знайомими, які сьогодні належать до того незчисленного безміру. Отож, сьогодні – сімейне свято. Святі близькі нам, більше того, вони – наші найсправжніші брати й сестри. Вони розуміють нас, люблять, знають, що є нашим справжнім добром, допомагають нам і чекають на нас. Вони щасливі і хочуть, щоб і ми були щасливі з ними в раю».

Дорога щастя – дорога Блажентсв

Саме тому, як зауважив далі Наступник святого Петра, святі запрошують і нас ступити на «дорогу щастя», про яку говорить Євангелія: «Блаженні вбогі духом […], Блаенні лагідні […] Блаженні чисті серцем…». Однак, Євангелія називає блаженними убогих, коли світ називає такими багатих, Євангелія – лагідних, світ – всесильних, Євангеліє – чистих, а світ – хитрих і тих, які насолоджуються життям…

«Цей шлях блаженства, святості, здається веде до поразки», – зауважив Папа, додаючи, що згаданий уривок з Одкровення, натомість, описує святих як тих, які тримають в руках пальмові гілки, тобто, символ перемоги. «Перемогли вони, а не світ. І вони закликають нас обрати їхню сторону, сторону Бога, Який є Святим. Запитуймо себе, на якій стороні стоїмо?» – заохотив він.

Або святість, або нічого!

За словами Святішого Отця, слід відповісти на запитання про те, чи живемо для себе, чи для Господа, чи для вічного щастя, чи для якоїсь приємності тепер? Слід також запитати себе, чи дійсно прагнемо святості, чи вдовольняємося тим, аби бути християнами, «які вірять в Бога і шанують ближнього, але так, без перебільшення»?

«Господь вимагає всього, а те, що він пропонує – це справжнє життя. Пропонує все, пропонує щастя, для якого ми були створені. Отож, або святість, або нічого! Варто піддатися провокації святих, які тут не застосовували напівмір, а звідтіля “вболівають” за нас, аби ми обирали Бога, покору, лагідність, милосердя, чистоту, щоб ми захоплювалися небом більше, ніж землею», – мовив Папа.

Святкуємо те, для чого ми народилися

Підсумовуючи, Святіший Отець зауважив, що сьогодні святі запрошують нас не просто ще раз вислухати гарні слова з Євангелії, але «впроваджувати їх в життя, ступити на шлях Блажентств». «Не йдеться про те, щоб чинити надзвичайні речі, але кожного дня дотримуватися того шляху, що веде нас до неба, до родини і додому. Сьогодні, отже, передбачаємо своє майбутнє та святкуємо те, для чого ми народилися: ми народилися для того, щоби більше ніколи не вмирати; ми народилися для того, щоби втішатися Божим щастям», – сказав він, побажавши:

«Нехай же Свята Богомати, Цариця святих, допоможе нам рішуче прямувати вперед дорого святості. Нехай же Вона, Двері Небесні, впровадить наших умерлих найдорожчих до небесної родини».