Папа: Віра – це найкраща спадщина, яку можемо залишити іншим
  • Чтв, 04/02/2016 - 17:44

Найкращою спадщиною, яку можемо залишити іншим, є віра. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці «Домі святої Марти» у четвер, 4 лютого 2016 р., біблійну розповідь про смерть царя Давида. «Кожне життя має свій кінець», – зауважив він, додаючи, що ця істина хоч і є «щоденною дійсністю», не дуже нам подобається і ми намагаємося її обминати, в той час, як «думка про останній крок» є «світлом, яке освітлює життя».

«Під час однієї із аудієнцій в середу, – розповів Святіший Отець, – серед хворих була одна старенька монахиня, але з умиротвореним обличчям та ясніючим поглядом. Я запитав її: “Скільки вам років?”, – а вона, посміхаючись: “Вісімдесят три, але я вже закінчую свій шлях цим життям, щоб розпочати інший з Богом, бо в мене рак”. Саме так, у мирі, ця жінка прожила своє богопосвячене життя».

Давид царював над Ізраїлем сорок років. «Але й 40 років проминають», – зауважив проповідник. Перед смертю Давид закликав свого сина Соломона дотримуватися Господнього закону. Він протягом життя чимало нагрішив, але також навчився просити прощення, а тепер, в останніх хвилинах життя, ввіряє синові «найкращу і найбільшу спадщину, яку людина може залишити дітям: віру».

«Давид пам’ятав про Божі обітниці, про свою віру в ці обітниці, а тому пригадує їх синові. Залишити у спадщину віру. Коли ми, – зауважив Папа, – даємо під час Хрищення батькам запалену свічку, світло віри, то кажемо: Збережи її, дбай про те, щоб вона зростала в твоїй дитині й залиш її у спадщину. Залишити у спадщину віру – цього нас вчить Давид, вмираючи, як кожна людина. Але він добре знає, що порадити синові, яка найкраща спадщина, яку йому залишає: віра, а не царство!».

У цьому контексті Святіший Отець заохотив замислитися над тим, яку спадщину кожен з нас залишить після себе. «Просімо у Господа, – підсумував він, – двох речей: не боятися того останнього кроку» та «щоб кожен із нас своїм життям мов найкращу спадщину зміг залишити віру, віру в того вірного Бога, Який завжди поруч з нами, Який є Отцем, що ніколи не розчарує».