Папа: віра передається любов’ю та свідченням
  • Чтв, 03/05/2018 - 15:16

Передавати віру не означає займатися прозелітизмом, але з любов’ю свідчити про Ісуса іншим. Над важливістю любові та свідчення у передаванні віри замислився Папа Франциск, проповідуючи під час Служби Божої у «Домі Святої Марти» у Ватикані у четвер, 3 травня 2018, ґрунтуючись на літургійному читанні з Послання апостола Павла до Kоринтян.

Глава Католицької Церкви наголосив, що передати віру – це не «давати якусь інформацію, але «утвердити серце людини у вірі в Ісуса Христа». Мова не йде про те, щоб навчити якихось формулок чи понять, адже бути християнином – це бути «плідним у передаванні віри», за прикладом Церкви, яка є Матір’ю, що зроджує «дітей у вірі». 

Передати віру – це передати те, що ми, у свою чергу, отимали. Саме такий виклик стоїть перед кожним християнином та перед усією Церквою: бути плідними у передаванні віри іншим; зроджувати дітей у вірі.

Віра, як зазначив Святіший Отець, передається не лише словами, але, перш усього, ніжністю, лагідністю, любов’ю, материнською мовою. Папа також згадав про багатьох жінок, мігрантів чи місцевих, які доглядають похилих віком осіб та своїм піклуванням про них передають їм віру і допомагають у ній зростати.

Підсумовуючи, Папа Франциск зазначив, що першим наставленням у передаванні віри є, без сумніву, любов, а другим – свідчення, додаючи, що свідчення нашої віри іншим породжує в їхніх серцях зацікавлення, що дозволяє Святому Духові розпочати діяти у них. Отож, віра передається завдяки свідченню, аж до мучеництва. Коли люди бачать, що християнин живе згідно із тим, у що вірить, то така поведінка викликає зацікавленість, що є зерном, яке засіває Святий Дух. А на закінчення Вселенський Архиєрей вказав на те, що передавання віри нас виправдовує.