Папа: Віра потребує щоденного очищення нашої ідеї про Бога
  • Нед, 15/12/2019 - 15:37

Адвент нагадує нам про те, що не вистачить вірити Бога, але потрібно щодня очищати нашу віру, готуючись до зустрічі не з казковим персонажем, а з Богом, Який ставить перед нами вибір. На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у неділю, 15 грудня 2019 р., з вірними, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній». Він зауважив, що в цю третю неділю Адвенту, звану «неділею радості», Боже слово запрошує, з одного боку, до радості, але також до усвідомлення того, що «життя включає також і хвилини сумнівів».

У літургії цього дня виразному запрошенню до радості пророка Ісаї: «Пустиня і суха земля хай веселиться, нехай радіє степ», протиставиться сумнів Івана Предтечі, описаний в Євангелії від Матея: «Чи Ти є Той, хто має прийти, чи нам чекати на іншого?».

Випробування віри

Ісая бачить перед собою зневірений люд: зомлілі руки, хисткі коліна, збентежені серця… Ця дійсність «в усі часи є випробуванням для віри». Але Божий муж здатен скерувати свій погляд далі, бо «Святий Дух дає його серцю відчувати силу обітниці», а тому він провіщає спасіння: «Будьте мужні, не бійтесь! Ось Бог ваш! […] Він прийде й спасе нас».

Тоді, як зауважив Папа, все перемінюється: пустеля розквітає, розгублені серця сповняються радістю, а кульгавий, сліпий і глухий – оздоровлюється. Все це здійснюється в Ісусі, що видно з Його відповіді посланцям Предтечі: «Сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищаються і глухі чують, мертві воскресають, убогим звіщається Євангеліє».

Змінити уявлення про Бога

«Цей опис показує нам, що спасіння охоплює всю людину та відроджує її. Але це нове народження із радістю, яка його супроводжує, завжди випереджується вмиранням для себе самих і для гріха, який носимо в собі. З цього походить заклик до навернення, що лежить в основі проповідування як Христителя, так й Ісуса; зокрема, йдеться про переміну ідеї, яку маємо про Бога», – вів далі Святіший Отець, звертаючи увагу на те, що саме цього аспекту стосується запитання Предтечі: «Чи Ти є Той, хто має прийти, чи нам чекати на іншого?».

Як зауважив Папа, Іван протягом усього свого життя очікував Месію, цим очікуванням був позначений стиль його життя. Тому Ісус похвалив його, назвавши найбільшим між «між народженими від жінок». Але й він «мусів навернутися», і також ми «покликані розпізнати обличчя, яке Бог постановив прийняти в Ісусі Христі, смиренне та милосердне обличчя».

Очищувати віру

«Адвент, період благодаті, говорить нам про те, що не вистачить вірити в Бога: необхідно кожного дня очищати нашу віру. Йдеться про те, щоби приготуватися прийняти не казкового персонажа, але Бога, Який ставить перед нами виклик, залучає нас, перед Яким постає вибір», – наголосив Святіший Отець і, покликаючись на свій Апостольський лист про значення вертепу, зауважив, що Дитя, Яке лежить у яслах, має обличчя «найбільш потребуючих наших братів і сестер», а бідні, в свою чергу, є «привілейованими адресатами» цього таїнства, бо «часто є тими, кому найкраще вдається розпізнати присутність Бога між нами».

«Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам, наближаючись до Різдва, не піддатися розсіянню зовнішніми речами, але щоб ми зробили у серці місце для Того, Який вже прийшов і знову хоче прийти, аби оздоровити наші недуги й дати нам Свою радість», – побажав Святіший Отець.