Папа: Віра вимагає активно протидіяти байдужості до атак на людську гідність
  • Срд, 12/08/2020 - 14:20

Гідності людської особи, що є відображенням Божого образу, та неприйнятності байдужості Святіший Отець присвятив чергові роздуми на тему відновлення після пандемії.

Перед обличчям вірусу, який вражає всіх без різниці, віра закликає нас протидіяти байдужості щодо порушень проти людської гідності. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції в середу, 12 серпня 2020 року. Розпочинаючи друге повчання з циклу роздумів, присвячених шуканню відповідей на виклики, які перед нами поставила пандемія, він зауважив, що вона показала нам, «наскільки ми є вразливими та взаємопов’язаними». «Якщо не піклуватимемося одні про одних, починаючи від останніх, від тих, які найбільше постраждали, включаючи створіння, ми не зможемо оздоровити світ», – мовив він.

Не єдина недуга

Як зауважив Святіший Отець, заслуговують на похвалу зусилля багатьох людей, які протягом цих місяців дають доказ «людської та християнської любові», посвячуючись хворим, ризикуючи власним здоров’ям. Однак, «коронавірус – не єдина недуга, яку слід здолати, пандемія вивела на яв ширші соціальні патології».

«Однією з них є викривлене бачення людської особи, погляд, що ігнорує її гідність та стосункову природу. Іноді, ми дивимося на інших як на предмети, які можна використати та викинути, мов непотріб. У дійсності, цей спосіб бачення засліплює та розпалює індивідуалістичну та агресивну культуру відкинення немов непотребу, що перетворює людську істоту в споживче благо», – сказав Папа.

Божий погляд і погляд індивідуаліста

Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що в світлі віри ми знаємо, що Бог дивиться на людину по-іншому. Він створив нас «не як предмети, але як осіб, люблених і спроможних любити, на Свій образ і подобу». «Таким чином, Він дарував нам унікальну гідність, запрошуючи жити в сопричасті з Ним, з нашими сестрами й братами, в пошані до всього створіння», – зазначив Святіший Отець, вказуючи на те, що в Євангеліях також можемо знайти приклад «індивідуалістського погляду», як от прохання, з яким до Ісуса звернулася мати Якова та Івана. Вона хотіла, щоби її сини могли сидіти по правиці та лівиці нового царя, Ісус, натомість, запропонував інше бачення: погляд служіння та жертвування свого життя іншим.

«Просімо, отже, в Господа, аби дав нам очі, уважні до братів і сестер, особливо, до тих, які страждають. Як учні Ісуса, ми не хочемо бути ні байдужими, ні індивідуалістами. Це два лихі наставлення проти гармонії: байдужість, тобто, відвертати погляд в іншу сторону, та індивідуалізм, тобто, все лише для мене, бачити лише власні інтереси. Гармонія, створена Богом, вимагає дивитися на інших, бачити їхні потреби, проблеми, перебувати в спільності. Хочемо визнавати за кожною особою, якою би не була її раса, мова чи становище, загальнолюдську гідність», – наголосив Папа.

Дар, який вимагає уважності

Глава Католицької Церкви нагадав, що Другий Ватиканський Собор в душпастирській конституції «Gaudium et spes» підкреслює, що ця гідність є «невід’ємною», адже була створена на Божий образ. Вона «лежить в основі суспільного життя та визначає оперативні принципи», а в сучасній культурі «найближчим до принципу невід’ємної гідності особи» посиланням є Загальна декларація прав людини. «Права є не лише індивідуальними, але й суспільними, правами народів і націй. Людська особа, в дійсності, в своїй особистій гідності, є соціальною істотою, створеною на образ Триєдиного Бога», – сказав Святіший Отець, додаючи:

«Це оновлене усвідомлення гідності кожної людської особи має ряд соціальних, економічних і політичних наслідків. Дивитися на ближнього та на все створіння як дар, отриманий з любові Отця, викликає поведінку уважності, піклування та захоплення. Таким чином віруючий, споглядаючи ближнього як брата, а не як чужого, дивиться на нього зі співчуттям й емпатією, а не зі зневагою чи ворожістю. А споглядаючи світ у світлі віри, докладає зусилля для того, аби з допомогою благодаті, розвивати свою креативність й ентузіазм для вирішення трагедій історій».

Очищення погляду

За словами Папи, в той час, як шукаємо порятунку від вірусу, «який вражає всіх без різниці», віра вимагає «серйозно та активно анґажуватися в протидію байдужості перед обличчям насильства супроти людської гідності», віра завжди вимагає дозволити на те, щоб «оздоровитися та навернутися від нашого індивідуалізму, як особистого, так і колективного».

«Нехай же Господь “поверне нам зір”, аби наново відкривати, що означає бути членами людського роду. І нехай же цей погляд зуміє вилитися в конкретні вчинки співчуття та пошани до кожної людської особи й дбання і збереження нашого спільного дому», – побажав Святіший Отець.