Папа: Вірні Господеві не бояться смерті
  • Втр, 22/11/2016 - 17:15

«Вірність Господеві не розчарує», і навіть в годину смерті та суду, якщо будемо вірними, то не боятимемося. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Меси у вівторок, 22 листопада 2016 р., читання з Книги Одкровення та уривок з Євангелії від Луки, в якому Ісус перестерігає учнів, «щоб не дали себе звести».

Як зауважив Святіший Отець, Боже слово заохочує «серйозно замислитися» про кінець життя. І хоч нам «не подобається думати про ці речі», але такою є правда: «кожен з нас матиме свій кінець». І коли хтось з нас відійде, мине час, «і майже ніхто про нас не згадуватиме».

Папа розповів, що має щоденник, в якому записує, коли хтось помирає, кожного дня бачучи річниці відходу та звертаючи увагу на плин часу. Й це, за його словами, спонукає замислитися про те, що ми залишимо, яким буде «слід» нашого життя. Як розповідає Книга Одкровення, кожного з нас чекає суд.

«І корисно замислитися, – сказав проповідник, – над тим, яким буде той день, коли стану перед Ісусом? Коли Він запитуватиме мене про таланти, які мені дав, і про те, що я з ними зробив; коли запитає мене про те, яким було моє серце, коли до нього впало зерно: як битий шлях, як терня… Згадаймо притчі про Боже царство. Чи я прийняв Боже слово з відкритим серцем? Чи дбав про його зростання?».

Зауваживши, що кожен нас стане на суді перед Ісусом, Папа пригадує слова з Євангелії від Луки: «Не дайте себе звести». Цим обманом, від якого перестерігає Христос, є «відчуженість», зосередженість на «поверховних речах», живучи так, ніби смерті не існує. Тож коли прийде Господь, знайде мене в очікуванні чи серед відволікаючих життєвих речей?

«Пригадую, що коли я був малим та ходив на катехизм, – розповів Святіший Отець, – нас навчали про чотири останні речі: смерть, суд, пекло і вічна слава. Після суду існують ці дві можливості. Дехто запитував: Чи це для того, щоб нас налякати? Ні, це істина! Бо якщо не дбатимеш про серце, про те, щоб Господь був у тобі й житимеш, завжди віддаляючись від Бога, то може виникнути небезпека: навіки віддалитися від Господа. І це жахливо!».

Але, звертаючись до слів, записаних в тій же Книзі Одкровення: «Будь вірним до кінця, – говорить Господь, – і я дам тобі вінець життя», – Папа заохотив не боятися тієї хвилини суду, пам’ятаючи про те, що «вірність Господеві не розчарує». «Якщо кожен з нас буде вірним Господеві, коли прийде смерть, ми скажемо разом зі святим Франциском: “Приходь, сестро смерте”. Вона нас не лякатиме. Й коли буде день суду, ми глянемо на Господа зі словами: Так, Господи, маю чимало гріхів, але я намагався бути вірним Тобі. І Господь буде з нами добрим».