Папа: Вірні мають право на якісне слухання Божого слова
  • Срд, 14/02/2018 - 19:03

Проказування молитви «Вірую» та «Вселенська молитва» чи «Молитва вірних», якою завершується Літургія Слова, стали темою 10-ї катехизи про Святу Месу, яку Папа Франциск виголосив під час загальної аудієнції. Зустріч з паломниками у середу, 14 лютого 2018 р., відбувалася у два етапи. Спочатку Святіший Отець привітався з хворими, які з огляду на прохолодну дощову погоду чекали на нього в залі Павла VI та спостерігали за подіями на площі Святого Петра за допомогою телеекранів.

Прибувши на площу, перед тим як продовжити роздуми про частини Святої Меси, Папа запросив також і всіх присутніх привітати хворих оплесками, поєднуючи, таким чином, обидві частини учасників зустрічі. Переходячи до катехизи, він зауважив, що слухання біблійних читань, що продовжується у проповіді, є відповіддю на «духовне право Божого люду щедро отримувати скарб Божого слова».

«Кожен з нас, коли приходить на Святу Месу, має право на те, аби щедро отримати Боже слово – добре прочитане, добре виголошене й добре пояснене під час проповіді. Це право! І коли Боже слово належно не читають, коли диякон, священик чи єпископ не проповідує його ревно, то занедбується право вірних. Ми маємо право на слухання Божого слова», – наголосив Святіший Отець, пояснюючи:

«Господь промовляє до всіх, до пастирів і вірних. Він стукає до сердець учасників Святої Меси, до кожного в його умовах життя, віку, становища. Господь утішає, кличе, пророщує паростки нового життя та примирює. Все це – через Своє слово. Його слово стукає до серця і перемінює серця».

Саме тому, за словами Папи, важливо після проповіді присвяти хвилинку часу на призадуму, аби отримане зерно змогло осісти в душі, викликаючи постанови й прийняття того, що «Святий Дух підказує кожному». Й після цієї хвилини тиші Свята Меса продовжується «особистою відповіддю віри», що здійснюється через визнання віри Церкви, вираженої в молитві «Вірую».

«Під час Святої Меси, ми всі проказуємо “Вірую”. Проказуваний всім літургійним збором Символ віри вказує на спільну відповідь на те, що спільно слухалося у Божому слові. Між слуханням і вірою існує життєвий зв'язок. Вони поєднані, бо віра не народжується з фантазії людської думки, але, як пригадує святий Павло, “віра із слухання, а слухання через слово Христове” (Рм 10,17)», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що проказування молитви «Вірую» причиняється до того, що літургійне зібрання роздумує та визнає великі таємниці віри перед їх звершуванням у Пресвятій Євхаристії.

Як зауважив Папа, Символ віри пов’язує Євхаристію з Хрищенням, отриманим «в ім’я Отця, Сина і Святого Духа», пригадуючи нам про те, що Святі Тайни стають зрозумілими у світлі віри. А відповідь на Боже слово, прийняте з вірою, виражається через спільну благальну молитву, яку називають «Вселенською молитвою», бо вона огортає потреби Церкви й світу, або «Молитвою вірних».

Таким чином, під проводом священика, який розпочинає та завершує цю молитву, Божий люд, «здійснюючи своє хрищальне священство», підносить до Бога молитву за спасіння всіх. Після кожного намірення, усе зібрання спільно підносить свій голос, кажучи: «Вислухай нас, Господи».

Підсумовуючи, Святіший Отець нагадав Христові слова: «Коли ж ви в мені перебуватимете, і мої слова в вас перебуватимуть, просіте тоді, чого лиш забажаєте, і воно здійсниться для вас». Він зауважив, що нам бракує віри, щоб повірити в це, в той час, як Ісус каже нам, що якщо б ми мали віру, як гірчичне зерно, ми все б отримали. Тож момент «Вселенської молитви» є нагодою просити в Бога все, чого потребуємо, і це «буде дано» тим чи іншим способом.

У цьому контексті Папа заохотив наслідувати чоловіка, який на Ісусове запитання про віру відповів: «Вірую, Господи. Допоможи моєму маловір’ю!». «Це молитва, яку ми повинні проказувати з духом віри. Домагання світської логіки, натомість, не підносяться до неба, залишаються невислуханими прохання, продиктовані наставленням самодостатності», – сказав Святіший Отець, завершивши:

«Намірення, за які вірний люд заохочуваний молитися, повинні дати голос конкретним потребам церковної спільноти на світу, уникаючи застосування умовностей та короткозорих формул. “Вселенська” молитва, якою завершується Літургія Слова, заохочує нас наслідувати погляд Бога, Який дбає про всіх Своїх дітей».

Вітаючи різні групи прочан, Папа Франциск з окремим словом звернувся до молоді, хворих та подружніх пар, які нещодавно побралися. У контексті початку Великого Посту, він побажав молоді прожити цей «період благодаті», як повернення до любові Небесного Отця, Який «чекає на всіх з розпростертими обіймами». «Дорогі хворі, вас заохочую жертвувати свої страждання за навернення тих, які віддалилися від віри», – сказав Святіший Отець, заохотивши молоді подружжя «будувати нову сім’ю на скелі Божої любові».