Папа: Вірність Господа – це радість для нас усіх, що зігріває серце
  • Срд, 15/04/2020 - 12:13
Під час Святої Меси в середу Папа Франциск окремо молився за те, щоб у цей нелегкий час Господь був поруч похилих віком людей, особливо самотніх та в домах для престарілих. У проповіді він пригадав вірність Бога, який і далі прямує із Своїм людом, як Спаситель: вірність Господа – це радість для нас усіх, що зігріває серце.

Ранкову Святу Месу в середу Великодньої октави, відслужену 15 квітня 2020 року в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані, Папа Франциск розпочав словами: «Помолімся сьогодні за літніх людей, особливо за тих, що в ізоляції та домах для престарілих. Їм страшно, вони бояться померти на самоті. Відчувають цю пандемію, як агресію проти них. Вони – це наше коріння, наша історія. Вони нам дали віру, дали традицію, сенс відчуття приналежності до батьківщини. Помолімось за них, щоб Господь був поруч з ними в цей момент».

 

У проповіді Святіший Отець прокоментував читання цього дня: з Діянь Апостолів (Ді 3.1-10) про кульгавого чоловіка, який зцілився завдяки молитві святого апостола Петра та з Євангелії (Лк 24,13-35) про те, як воскреслий Христос прямував поруч з учнями до Емауса, пояснюючи їм містерію Своєї смерті. Вони впізнали Його тільки при столі, коли Він розламав хліб. Папа наголосив, що Бог вірний своїй обітниці, Він поруч із нами як Спаситель. Божа вірність – це для нас свято, як для зціленого кульгавого чоловіка, Божа вірність терпелива та зігріває серце, як це сталось з учнями з Емауса.

Наша вірність – це відповідь на вірність Бога

Папа пригадав, що під час богослуження у вівторок мова йшла про Марію Магдалину, як «ікону вірності» Богові. Але чим є ця вірність Господеві? Вірність якому Богові: Богові вірному.

«Наша вірність не є нічим іншим, як відповіддю на вірність Бога, – мовив проповідник. – Богові, вірному Своєму слову, вірному Своїй обітниці, Який прямує поруч із Своїм людом».

Вірність – це безкорисливе свято

Далі Святіший Отець пояснив, що Господь спроможний все наново зробити, наново створити, як це зробив з цим кульгавим від народження – наново створив йому ноги, його зцілив. Він – Бог, що зцілює, Бог, Який завжди утішає Свій народ. Бог, що створює наново. Нове створення – ось у цьому полягає Його вірність щодо нас. Поновне створення є ще чудеснішим від створення». Господь ніколи не втомлюється працювати, щоб вести вперед Свій люд.

«Як пастир, повернувшись додому помічає, що не вистачає однієї овечки і йде шукати вівцю, яка згубилась. Пастир, що робить “понаднормові”, але робить це з любові, з вірності… І наш Бог робить наднормові, але не за оплату, а безкоштовно. Це вірність безкорисливості, щедрості. Це вірність того батька, який, який здатний підійматись безліч разів на терасу, аби побачити, чи повертається син, і не втомлюється підійматись, чекає на нього, щоб влаштувати свято. Вірність Господа – це свято, це радість, радість настільки велика, що примушує робити як отой кульгавий, що ходив і підскакував у храмі, хвалячи Бога. Вірність Господа – це свято, свято безкорисливе. Це свято для всіх нас».

 

Божа вірність терпелива й великодушна

Далі Папа Франциск наголосив, що Божа вірність є терпеливою. Він терплячий зі Своїм народом, його слухає, ним керує, їм повільно пояснює та зігріває серце, як з тими двома учнями, що прямували з Єрусалиму: зігріває серце, щоб вернулись додому.

«Ми не знаємо як проходив той діалог, але Господь великодушний – Він шукав Петра, що Його відрікся. Знаємо тільки, що Господь воскрес і явився Симонові, а що сталось в тому діалозі, не знаємо. Але, ні, знаємо, що саме Божа вірність шукала Петра. Божа вірність завжди нас випереджує і наша вірність є відповіддю цій вірності, що нам передує. Це Бог, що завжди нас випереджує. Це квітка мигдалевого дерева, що навесні цвіте першою. Бути вірними означає прославляти цю вірність, бути вірними цій вірності. Ось відповідь на цю вірність».

Як і кожного дня, Свята Меса, в якій за допомогою Інтернету й телебачення могли єднатись всі бажаючі, завершилася адорацією Пресвятої Євхаристії та благословенням Найсвятішими Тайнами. Папа Франциск також проказав молитву духовного Святого Причастя.