Папа: Вірність жінок здатна протидіяти ідеологічній колонізації
  • Чтв, 23/11/2017 - 14:44

Позбавлення свободи, стирання пам’яті та індоктринація молоді – це три вказівники ідеологічної та культурної колонізації усіх часів. Цими димками поділився Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси, яку він виголосив в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у четвер, 23 листопада 2017 р., повертаючись до теми своєї попередньої проповіді. До цих роздумів Вселенського Архиєрея спонукала біблійна старозавітня розповідь про переслідування царем Антіохом Епіфаном вірних законові предків Макавеїв.

Те, що тоді трапилось з Божим народом, за словами Єпископа Риму, «стається кожного разу, коли на Землі появляється нова культурна чи ідеологічна диктатура, що є формою колонізації». При цій нагоді Папа заохотив пригадати про нищівні диктатури минулого століття у Європі та їхні школи індоктринації. «Позбавляється свободи, нищиться історія, пам’ять народу та накидається виховна система молоді», – наголосив він, вказуючи на те, який метод використовують усі ідеологічні та культурні колонізації протягом історії.

Іноді такі колонізації діють немов у білих рукавичках. Наприклад, якась країна дає позику іншій, але при цьому домагається, щоб у школах викладалось те чи інше або використовувались якісь окреслені книжки, які нищать сотворену Богом відмінність, а отже й історію. Такі колонізаційні ідеології домагаються, щоб усі думали однаково, а хто має інший погляд, той мусить залишатись у стороні або навіть бути переслідуваним.

Вселенський Архиєрей пригадав, що це мало місце у Європі, де переслідувались усі ті, хто чинив спротив геноцидним диктатурам. Їм погрожували, позбавляли свободи, що є однією з форм тортур.

Звернувши увагу на матір братів Макавеїв, яка заохочувала своїх синів бути мужніми перед обличчям мучеництва, проповідник вказав на важливу роль жінки у збереженні пам’яті та історичного коріння. Він підкреслив, що пам’ять (історії, віри, спасіння) допомагає подолати будь-яку нищівну програму виховання. «Пам’ятайте цінності, пам’ятайте історію, пам’ятайте речі, яких ми навчилися», – заохотив Папа.

Далі Святіший Отець підкреслив, що з біблійного уривку можна зробити висновок, що «жіноча ніжність» та «чоловіча сміливість» матері макавейських братів спонукає нас до думки, що «лише сила жінок є здатною протистояти культурній колонізації». Саме вони, матері та жінки, є охоронцями пам’яті, спроможними оборонити історію народу та передати віру, яку пізніше богослови зможуть пояснити. «Божий народ прямував вперед, завдячуючи силі багатьох добрих жінок, які зуміли дати дітям віру, і лише вони, матері, вміють передати віру рідною мовою. Нехай Господь завжди дає нам благодать, у Церкві, мати пам’ять, не забувати рідної мови батьків та мати відважних жінок», – закінчив проповідь Глава Католицької Церкви.