Папа: Вирушити в дорогу, щоб зустріти Ісуса
  • Пон, 28/11/2016 - 15:07

Християнська віра не є теорією чи філософією, але – зустріччю з Ісусом. Про це Папа Франциск пригадав під час Святої Меси, яку він відслужив в каплиці «Домі святої Марти» у понеділок, 28 листопада 2016 року. На початку Адвенту він підкреслив, що для того, аби зустріти Ісуса, слід пуститися в дорогу з трьома наставленнями, якими є чуйність на молитві, дієве милосердя та радісна прослава.

Святіший Отець зауважив, що під час цього періоду літургія пропонує числення розповіді про зустрічі Ісуса: з Матір’ю в Її лоні, зі святим Іваном Христителем, з пастирями, Волхвами. Все це вказує на те, що Адвент є «часом вирушити в дорогу назустріч Господеві, часом, що не призначений для того, щоб стояти на місці».

У цьому контексті й виникає запитання: «Яким повинно бути моє наставлення, щоб зустріти Господа? Як саме я повинен приготувати своє серце для того, щоб зустріти Господа?». За словами Папи, відповідь прозвучала в молитві на початку Святої Меси: слід бути чуйними в молитві, дієвими в любові та радісними у прославі.

Отож, як пояснив проповідник, слід, насамперед, перебувати в молитовному чуванні. Дієва любов, за його словами, означає не лише дати милостиню, але й терпеливо зносити того, хто спричиняє незручності, наприклад, дітей, що галасують, чи чоловіка або дружину, коли виникають непорозуміння… І, врешті, відчувати радість, прославляючи Господа.

Слід також «не стояти на місці» і виходити назустріч Господеві. А на нас «там очікує несподіванка», тому що наш Бог – це Бог несподіванок, Який також не стоїть на місці, але виходить нам назустріч, «ще перед тим, як почнемо Його шукати». «Він завжди є першим. Він звершує Свою подорож, аби нас відшукати», – сказав Святіший Отець, додаючи: «Поки ми зробимо крок, Він - десять».

Далі проповідник звернув увагу на те, що ці Господні кроки іноді відбуваються «за допомогою малих речай», а тому не слід думати, що «зустріти Господа – це обов’язково якась надзвичайна річ», як це собі уявляв прокажений сирієць Нааман. «На нього також чекала велика несподіванка з приводу того, що стосується Божого способу діяти. Наш Бог – це Бог несподіванок, Бог, Який нас шукає, чекає на нас, і просить з нашого боку лише маленького кроку доброї волі», – сказав Папа, додаючи, що ми повинні «мати бажання Його зустріти», а Він нам допоможе, «супроводжуватиме нас протягом усього нашого життя».

І хоч ми неодноразово віддалимося від Нього, Він очікуватиме «як Батько блудного сина». Щоразу, «коли бачить, що ми хочемо наблизитися», Він «виходить нам назустріч». «Зустріч з Господом: ось що є важливим! Зустріч», – наголосив Святіший Отець, додаючи: «Мене завжди вражало те, що сказав Папа Венедикт про те, що віра не є теорією, філософією, ідеєю, але – зустріччю. Зустріччю з Ісусом». В протилежному випадку, «не зустрівши Його милосердя», можна «напам’ять проказувати “Символ віри”, але не мати віри».

«Законовчителі, – пояснив проповідник, – усе знали, знали всю догматику свого часу, всю мораль того часу, все… Але не мали віри, бо їхнє серце віддалилося від Бога. Отож: віддалитися чи мати бажання йти Йому назустріч? Просімо цієї благодаті: Боже, наш Отче, розбуди в нас бажання виходити назустріч Христові з добрими ділами».