Папа висловив радість з нагоди відвідин «серця Африки»
  • Пон, 30/11/2015 - 00:42

У той час, як Центральноафриканська Республіка «незважаючи на труднощі, поступово робить кроки до нормалізації свого суспільно-політичного життя», прибуваю сюди, «як паломник миру і як апостол надії», – сказав Папа Франциск під час зустрічі з представниками влади Центральноафриканської Республіки та дипломатичного корпусу, висловивши всім мешканцям країни запевнення у своїй духовній близькості, а дипломатам подякував за працю, яка надихається ідеалами «солідарності та співпраці» між народами і державами. Зустріч відбулася 29 листопада 2015 р. в президентському палаці в Банґі.

Коментуючи девіз Центральноафриканської Республіки: «Єдність. Гідність. Праця», Глава Католицької Церкви підкреслив, що сьогодні ця трилогія, як ніколи раніше, «висловлює прагнення кожного центральноафриканця, і, отже, становить надійний компас для влади, на якій лежить обов’язок провадити долю країни».

Єдність, як зазначив Святіший Отець, є «ключовою цінністю для гармонії між народами», вона вимагає «творити й підтримувати синтез багатств, носієм яких є кожна людина», а «єдність у різноманітності є постійним викликом». Гідність є «моральною цінністю», яка характеризує людей, «свідомих своїх прав та обов’язків, спонукаючи їх до взаємної пошани». Отож, слід чинити все для того, «щоб захищати гідність людської особи», а «той, хто має засоби, необхідні для гідного життя, повинен турбуватися не про шукання привілеїв, а намагатися допомогти бідним досягти умов гідного життя». Врешті, праця – це засіб, щоб «покращити умови життя своїх родин».

«Історія євангелізації цієї землі та суспільно-політична історія країни підтверджують заанґажування Церкви в цінності єдності, гідності та праці», –сказав Папа, вказавши на готовність місцевої Церкви робити свій рішучий вклад у розвиток спільного добра, «насамперед, через пошуки миру та примирення». «Врешті, – підсумував він, – хочу підкреслити свою радість з нагоди відвідин цієї прекрасної країни, розташованої у серці Африки, батьківщини глибоко релігійного народу, з багатою природною та культурно спадщиною».