Папа вислухав Oratorium Augustinus
  • Чтв, 27/09/2012 - 00:00

Вчора на площі Апостольського Палацу в Кастель Гандольфо Бенедикт XVI вислухав Oratorium Augustinus. Концерт для Папи організувала Вюрбургзька Єпархія власне в часі міжнародного конгресу у Римі, присвяченого св.Августинові.

 

Папа окреслив ораторію словами «винятковий твір» і пригадав, що її називають «прозорою мозаїкою», у якій завдяки великій кількості голосів, різноманітній музиці і мелодіям повстає музичний портрет святого Августина. Папа відзначив, що ораторія – це «сім музичних образів», які показують, що для того, щоб правдиво відкрити цього святого, не достатньо зосередитися лише на одному аспекті, але необхідно вдивитись в його думки, справи і життя. Понтифік звернув увагу також на те, що сам герой не появляється у творі, а про нього розповідають інші: «Власне через цю відсутність Августин стається більш присутнім і позачасовим».

 

Вільфрід Гіллер, автор ораторії, окреслює її як мозаїку звуків, що ставить Августина в центрі не як Отця Церкви, але як звичайну людину. Твір розповідає не так про спектакулярне навернення Августина, як про поступову відмову від усіх земних спокус і щораз глибше внутрішнє життя, що в наслідку приводить до того, що він спочатку відкриває себе самого, а потім Бога. Про Августина в ораторії розповідає і  його матір, і коханка, і син.  

 

За матеріалами: radiovaticana.va