Папа: війна - це заперечення Божої мрії щодо людства!
  • Пон, 06/06/2022 - 09:25

Папа Франциск звернувся із закликом з нагоди 100 днів від початку широкомасштабної агресії проти України, закликавши до справжніх переговорів і спинити моторошне знищення міст і сіл.

«Дорогі браття й сестри, в день П’ятидесятниці здійснилася Господня мрія щодо людства: через 50 днів після Пасхи народи, що говорять різними мовами, зустрічаються і розуміють одні одних. Однак, тепер, через сто днів після початку збройної агресії проти України, на людство знову спустився кошмар війни, яка є запереченням Божої мрії: народи, що воюють, народи, що вбивають одні одних, люди, що замість наближатися, змушені віддалятися від своїх домівок», – сказав Папа Франциск, промовляючи після проказування молитви «Царице Неба» в неділю П’ятидесятниці, 5 червня 2022 р., до паломників, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані.

«І в той час, як шаленіє безумство руйнування і смерті та розпалюються протистояння, підживлюючи ескалацію, дедалі небезпечнішу для всіх, – вів далі Святіший Отець, – повторюю свій заклик до провідників народів: будь ласка, не ведіть людство до знищення! Не ведіть людство до знищення. Нехай же розпочнуться справжні переговори, конкретні переговори про припинення вогню і про прийнятне вирішення. Нехай буде почутим сповнене відчаю волання людей, що страждають, – бачимо це в медіа кожного дня, – нехай зберігається пошана до людського життя, нехай зупиниться моторошне знищення міст і сіл на сході України. Не переставаймо, прошу вас, молитися, невтомно докладати зусилля на користь миру».

Папа Франциск також сказав, що із задоволенням довідався про те, що на два місяці продовжено перемир’я в Ємені та побажав, аби цей крок привів до завершення кровопролитного конфлікту, що «породив одну з найгірших гуманітарних криз нашого часу». Святіший Отець особливо закликав не забувати про дітей, які страждають від голоду, браку освіти та нестачі всього.

Глава Католицької Церкви теж скерував слова близькості до рибалок, які через зростання вартості пального ризикують припинити свою діяльність, і поширив цю близькість на всі категорії професій, які потерпають від наслідків війни в Україні.