Папа: війна в Україні показала безсилля ООН
  • Срд, 06/04/2022 - 15:19
Підбиваючи підсумки на Мальту, невелику острівну країну в Середземному Морі, Папа Франциск поділився думками про силу «малих», які є свідками пошани і свободи, що протиставляються колонізації могутніми.

Згідно зі звичаєм, наступну зустріч з вірними після повернення з Апостольської подорожі Папа Франциск присвятив підбиттю її підсумків. Під час загальної аудієнції в середу, 6 квітня 2022 року, він розповів про свій візит на Мальту, яку відвідував у суботу та неділю. Нагадавши про те, що Мальта отримала євангельську благовість ще на зорі християнства, давши притулок святому Павлові та його супутникам після корабельної аварії, Святіший Отець пояснив, що гасло подорожі було почерпнуте саме з цього епізоду, що розповідає про «неабияку людяність», з якою тубільці прийняти подорожніх з розбитого корабля. Й Мальта, за його словами, є ключовою у накресленні дороги до більш братерського та придатного для життя світу, в якому всі ми перебуваємо «в тому самому човні».

Насамперед, за словами Папи, йдеться про географічний вимір, про розташування Мальти у морі між Європою та Африкою, яке також омиває береги Азії. «Сьогодні, – сказав він, – часто говориться про геополітику, але, на жаль, домінуючою логікою є логіка стратегій могутніших держав, спрямованих на утвердження власних інтересів, розширюючи економічний, ідеологічний і військовий вплив. Ми це бачимо на прикладі війни. Мальта в цій картині представляє право та силу “незначних”, тобто, малих країн, які, однак, багаті історією та цивілізацією, що повинні просувати іншу логіку: логіку пошани та свободи, співіснування відмінностей, що протиставляється колонізації з боку могутніших. Бачимо це сьогодні. І не лише в одному місці, але й у інших… Після другої світової війни чинилися спроби закласти підвалини нової історії миру, але, на жаль, ми не вчимося, вперед пішла стара історія великих конкуруючих потуг. І в теперішній війні в Україні ми є свідками безсилля ООН».

 

Другим аспектом є те, що Мальта є ключовим місцем з точки зору міграційного явища. Святіший Отець розповів про свою зустріч з мігрантами в «Лабораторії миру святого Івана ХХІІІ», які причалили до острова після жахливих подорожей морем. «Не слід втомлюватися вислуховувати їхні історії, бо лише так можна здолати викривлене бачення, яке часто кружляє в ЗМІ, і тоді стає можливим розпізнати обличчя, історії, рани, мрії та сподівання цих мігрантів», – сказав він, наголошуючи на тому, що кожен мігрант є унікальним, є особою, що має свою гідність, коріння та культуру та «носієм багатства, набагато більшого від проблем, які може принести його прийняття».

Папа підкреслив, що прийняття потрібно організувати, але ще перед тим, «спільно проектовати на міжнародному рівні». Явище міграції не можна применшувати до надзвичайної ситуації, воно є «знаком нашого часу», його потрібно саме так інтерпретувати. Від нас залежить, чи він стане «знаком конфлікту чи знаком миру». Мальта, за його словами, в цьому сенсі є «лабораторією миру».

 

Цю місію, як зазначив далі Наступник святого Петра, країна виконує завдяки цінностям, отриманим разом з Євангелієм, черпаючи зі свого коріння живильні соки братерства, співчуття та солідарності. Мальта є також ключовим місцем з точки зору євангелізації. З дієцезій Мальти вирушили священики й богопосвячені особи, але також і миряни, які в усьому світі дають християнське свідчення, «немовби перебування святого Павла залишило місію в ДНК мальтійців». Водночас, за словами Папи, також і там «віє вітер секуляризму та глобалізованої псевдокультури на основі споживацтва, неокапіталізму та релятивізму», тож і там триває пора нової євангелізації.

Святіший Отець зазначив, що проща до Печери святого Петра стала нагодою для того, щоб «зачерпнути з джерела», аби «Євангеліє могло струменіти на Мальті зі свіжістю початків та оживити свою велику спадщину народної побожності». А згадуючи про молитву в Марійському санктуарії на острові Ґоцо він зазначив, що Діва Марія «завжди повертає нас до суттєвого – до Христа розп’ятого і воскреслого за нас». «Марія допомагає нас наново розпалити полум’я віри, черпаючи з вогню Святого Духа, Який з покоління в покоління надихає радісне звіщення Євангелія, бо радістю Церкви є євангелізувати!» – наголосив Папа, подякувавши також представникам влади, єпископам і всім мальтійцям за гостинне прийняття, а також усім, хто супроводив його молитвами.