Папа: Вийти з гробниць нашого страху разом з воскреслим Ісусом
  • Пон, 18/04/2022 - 15:38

Вийти із замкнутості та ділитися Христовою радістю допомагає перемагати страх, який може стати для нас гробницею. Однак, на заваді цьому може стати облуда, джерелом якої є ідол гроша. Такими думками Папа Франциск поділився з паломниками в понеділок після Великодня.

Христова радість зміцнюється, коли її даруємо, помножується, коли нею ділимося. Якщо відкриваємося та несемо Євангеліє, наше серце розширюється та перемагає страх. Такими думками Папа Франциск ділився перед проказуванням молитви «Царице Неба» в понеділок Октави Пасхи, 18 квітня 2022 року. Другий день великодніх свят є вихідним в Італії, а тому опівдні численні римляни, гості міста та паломники зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву до Пресвятої Богородиці. Протягом великоднього періоду замість «Ангел Господній» проказують молитву «Царице Неба». Свої роздуми Святіший Отець зосередив на уривкові з Євангелії від Матея про зустріч жінок із воскреслим Ісусом, Який виходить їм назустріч і каже дві речі, «які нам буде корисно прийняти як пасхальний дар».

Перемогти страх

Як зауважив Наступник святого Петра, Ісус, насамперед, заспокоює їх «двома простими словами», мовивши: «Не бійтеся». Він знає, що побоювання є нашими «щоденними неприятелями», і що наші страхи «народжуються з великого страху – страху смерті», що є страхом «зникнути, втратити дорогих нам людей, почуватися зле, не витримати більше…». Але саме в Пасці Ісус переміг смерть, і ніхто інший «не може більш переконливо» сказати: «Не бійтеся».

«Господь каже це саме там, поблизу гробниці, з якої вийшов переможним. Таким чином Він заохочує нас вийти з гробниць нашого страху. Прислухаймося: потрібно вийти з гробниць нашого страху, бо страх є немовби гробницею, він погребає нас. Ісус знає, що страх завжди підкрадається до дверей нашого серця й ми потребуємо чути, як хтось повторює заохочення не боятися, як у пасхальний ранок, так і кожного ранку», – сказав Папа, наголосивши, що Ісус сьогодні мовить кожному з нас: Я витерпів за тебе смерть, взяв на Себе твоє зло, а тепер воскрес, щоби сказати тобі, що я тут, з тобою, назавжди, тому не бійся.

Радість, якою ділитися

Але що потрібно чинити, щоби перемогти страх? Зрозуміти це, за словами Наступника святого Петра, нам допомагає друга Ісусова вказівка жінкам: «Ідіть звістити моїм братам, щоби йшли до Галилеї: там мене побачать». Папа пояснив, що страх «завжди замикає нас у нас самих», тож Ісус спонукає «виходити та прямувати до інших». А якщо хто не почувається здатним? «Ці жінки, – сказав він, – без сумніву, не були придатними та приготованими, щоби звіщати Воскреслого, але для Господа це не принципово. Йому важливо, щоби вийти та звіщати. Бо пасхальна радість не призначена, щоб тримати її для себе. Христова радість зміцнюється, коли її даруємо, помножується, коли нею ділимося. Якщо відкриваємося та несемо Євангеліє, наше серце розширюється і долає страх».

Загроза облуди

Врешті, Святіший Отець звернув увагу на ще один елемент: на обман, який може стати на заваді звіщенню. Євангелія розповідає також про антизвіщення, яке дають солдати, що сторожили гробницю: отримавши значні гроші, вони розповідали, що учні викрали тіло Ісуса, коли сторожа спала. Тут бачимо суперечність: як можна було побачити, що тіло вкрали учні, якщо вони спали. Але їм вірять, бо «в справі замішані гроші». Це облуда, логіка приховування, що протистоїть звіщенню істини. Це також попередження для нас: облуда в словах та в житті забруднює звіщення, в той час як Воскреслий «хоче вивести нас із гробниць облуди».

«Дорогі браття й сестри, ми справедливо обурюємося, коли через засоби інформації викриваємо обман і брехню в житті людей та суспільства. Але назвімо на ім’я також і облудність, яку носимо в собі!» – закликав Святіший Отець, заохочуючи виставити ці темні сторони на світло воскреслого Ісуса, «Який хоче зробити нас прозорими та світлими свідками радості Євангелія, істини, що визволяє нас».