Папа: визискування жінок – гріх проти Бога-Творця!
  • Птн, 15/06/2018 - 16:13

У сьогоднішній ранковій проповіді в каплиці «Дому святої Марти» Папа Франциск зупинився над темою визискування жінок в наш час, над ставленням до жінок як до речей, підкреслюючи, що жінки є тим, чого не вистачає усім чоловікам, щоб бути образом та подобою Бога

До молитви за жінок, які відкинуті на узбіччя, яких визискують і які змушені торгувати власною гідністю, щоб отримати місце праці, закликав Святіший Отець у проповіді, яку він виголосив під час Євхаристійного Богослужіння в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані в п’ятницю, 15 червня 2018 року. До роздумів над темою визискування жінок у сьогоденні проповідника спонукав уривок з Євангелії від святого Матея, де автор передає слова Ісуса: «Кожний, хто дивиться на жінку з пожаданням, той вже вчинив перелюб з нею в своєму серці».

Ісус змінює історії

Єпископ Риму підкреслив, що жінки є тим, чого кожному чоловікові не вистарчає для того, щоб бути образом та подобою Бога. Ісус промовляє суворі слова і змінює історію, адже до того моменту жінка вважалась чимось другосортним, була рабинею, не втішалась повною свободою. Христос повертає жінці її гідність та ставить її на тому самому рівні із чоловіком, пригадуючи, що вони обоє були сотворені Господом на Його образ і подобу. «Сам чоловік, без жінки, – чи то мама, чи сестра, чи дружина, чи колега в праці, чи приятелька, – не є Божим образом».

Визискування жінок у наш час

Далі Глава Католицької Церкви зупинився на слові «пожадати», що вжите в прочитаній євангельській розповіді. «У телепередачах, у журналах, у газетах, – зазначив проповідник, – жінок представляють як предмет пожадання, використання, немов у супермаркеті». Іноді, для того, щоб продати якийсь сорт помідорів, жінка стає немовби річчю, принижується, знімаючи із себе одяг.

І не потрібно далеко ходити, адже це трапляється навіть серед нас, в наших місцях праці; жінки стають предметом тієї філософії «одноразового вжитку», наче вони не є людськими особами. «Це є гріхом проти Бога-Творця!» – наголосив Папа Франциск, зазначивши, що, на жаль, сьогодні трапляється, що дівчата змушені продаватись немов річ, аби отримати місце праці.

Страшні реалії сьогодення

Папа запитує, що ми побачимо, коли зробило «нічне паломництво» деякими частинами наших міст, навіть міста Риму, де багато жінок є експлуатованими, з якими поводяться, немов з речами. До них наближаються чоловіки не для того, щоб сказати «добрий вечір», але – «скільки ти коштуєш?».

Іноді, чоловіки виправдовуються словами: «Та це ж повії». Однак, хто їх спонукав до такого стилю життя?! Адже, як каже Ісус: «Хто відпускає свою дружину, той робить з неї перелюбку». Отож, несправедливе ставлення до жінок з боку чоловіків часто спонукає їх до також життя. Необхідно поглянути на таких жінок та замислитися над тим, що вони є рабинями нашої філософії поведінки «одноразового вжитку».

Ісус повертає жінці гідність

Святіший Отець пригадав, що Ісус мав матір, мав багато товаришок, які Його наслідували, допомагали Йому в Його місії та підтримували Його; на Своєму шляхи Він теж зустрів чимало зневажених, відкинутих, маргіналізованих жінок, яких Він з усією ніжністю піднімав, повертаючи їм гідність.