Папа власноручно написав листа у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту
  • Втр, 28/01/2014 - 11:52

Ніколи більше жаху Голокосту, який є ганьбою для людства, написав Папа Франциск 27 січня у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту в листі до свого друга, рабина Буенос-Айреса Авраама Скорка.

Понтифік обрав один з найособистіших способів – написання листа до людини, дружба з яким виходить далеко за рамки діалогу між двома релігіями, - щоб висловити свою близькість до єврейського народу. Папа написав листа власноручно іспанською мовою. У посланні, яке було зачитане вчора ввечері в Римі під час концерту «Скрипки надії» - захід, організований в пам'ять про жертви Голокосту - Папа висловлює сподівання, що слухачі цієї пронизливої ​​музики будуть «ідентифікувати себе з тими історичними сльозами, які сьогодні приходять до нас через звучання скрипок, і відчувати сильне бажання сприяти тому, щоби ніколи не повторилися подібні жахи, які є ганьбою для людства». Учасники концерту, написав Понтифік, слухаючи музику Вівальді, Бетховена та інших великих композиторів, безсумнівно, відчують, що «всередині звуків живої музики тихо звучать історичні сльози, сльози тих, хто залишив слід у душі й тілі народів».

У вчорашньому концерті звучали дванадцять скрипок і віолончель, які пережили Голокост. Їх відновив ізраїльський скрипковий майстер Амнон Вайнштейн. Серед них скрипка, що супроводжували тих, кого вели в газові камери Освенціма, а також скрипка, кинута євреями з поїзда по дорозі до табору, яку забрав і зберіг французький робітник. Вчора грали інструменти єврейських музикантів, які в 1936 р. залишили Німеччину, щоб створити Симфонічний оркестр Палестини, що врятувало їх від депортації до таборів смерті. Символічно, що скрипалі-солісти концерту є представниками трьох монотеїстичних релігій, що, згідно з організаторами, підкреслює силу музики переходить кордони і дає надію навіть під час найстрашніших випробувань.

Джерело: www.catholic-media.org