Папа: Вода не може бути просто товаром, доступ до неї є правом
  • Птн, 22/03/2019 - 17:12

У посланні з нагоди Всесвітнього дня води Глава Католицької Церкви наголошує на тому, що доступ до неї є фундаментальним правом людини, яке слід шанувати, оскільки на карту поставлені життя та гідність людей.

Вода – це основоположне благо для рівноваги екосистем та виживання людей, а тому необхідно належним чином управляти нею та дбати про неї таким чином, аби не забруднювати та не втратити. Про це нагадує Папа Франциск у своєму посланні з нагоди Всесвітнього дня води, який відзначається 22 березня з ініціативи ООН.

Несправедливість, яку слід викорінити

Святіший Отець звертає увагу на те, що посушливість поширюється на нові терени, населення яких дедалі більше страждає від браку джерел води, придатної для споживання. Не залишити нікого позаду, а саме так звучить тема цьогорічного Дня води, означає, за його словами, докладати зусилля, спрямовані на те, щоби покласти край цій несправедливості. Це вимагає спільних зусиль, спрямованих на шукання спільного блага, маючи перед собою конкретні обличчя. Лише тоді застосовувані заходи матимуть характер зустрічі та зможуть дати відповідь на несправедливість, яку слід зцілити.

Виховання нових поколінь

Папа додає, що не залишати нікого позаду означає також усвідомлювати необхідність конкретної відповіді: не лише шляхом утримання та покращення гідросистем, але також інвестуючи в майбутнє через виховання молодих поколінь до дбайливого користування водою. Таке усвідомлення становить пріоритет у світі, в якому все викидається немов непотріб і не цінується належним чином, а в багатьох випадках не вистачає розуміння важливості ресурсів, які маємо.

Отож, за словами Святішого Отця, нові покоління разом з усіма мешканцями землі покликані цінувати й захищати це благо. Для цього потрібно також збагнути неминучі наслідки й страждання, які багатьом людям завдають кліматичні зміни та забруднення води.

Ми – будівничі майбутнього

Всі ми, як підсумовує Папа, є будівничими майбутнього, а тому міжнародна спільнота вже інвестує в завтрашній день. Необхідно й надалі опрацьовувати програми фінансування та далекоглядні проекти водозабезпечення. Така рішучість, на його думку, допоможе здолати підхід, який вбачає у воді виключно товар, який регулюється законами ринку.