Папа вшанує пам’ять соціально активних італійських священиків середини ХХ століття
  • Чтв, 27/04/2017 - 13:59

У вівторок, 20 червня 2017 р., Папа Франциск здійснить паломництво до італійських міст Боццоло, що в італійській дієцезії Кремони, та Барбіана у Флорентійській архидієцезії, щоб помолитися на могилах священиків отця Прімо Мадзоларі та отця Лоренцо Мілані. Візит буде мати виключно приватний характер. Про це 24 квітня 2017 р. повідомив прес-центр Святого Престолу.

Отець Прімо Мадзоларі вважається однією з найяскравіших особистостей італійської Католицької Церкви першої половини ХХ сторіччя. Він народився в передмісті Кремони 1890 року, у 22 роки став священиком. Він пережив дві світові війни. У своєму служінні як капелана, так і пароха, був невтомним свідком християнства, втіленого в історію, не виявляючи страху навіть у період фашизму. Отець Мадзоларі писав про війну, як про «темну сторону людства і скупчення всіх видів несправедливості та всіх людських болів». Він був невтомним захисником прав людини.

Відома його проповідь під час Святої Меси першого травня, на свято св. Йосифа Робітника, в якій він закликав, щоб «праця стала можливою для всіх, тому що за безробітними руками стоять сім'ї, які голодують», і потім додав, що «зусилля потрібно оплачувати відповідним чином, не просто, щоб вижити, а щоб жити, як люди та як християни». Помер отець Прімо Мадзоларі у Боццоло 1959 року.

Папа Франциск прибуде до цього містечка на вертольоті вранці 20 червня, помолиться на могилі о. Мадзоларі та звернеться з промовою до вірних, які зберуться в парафіяльному храмі.

Потім Святіший Отець відбуде до містечка Барбіана, де відвідає цвинтар і помолиться на могилі місцевого пароха, педагога й письменника отця Лоренцо Мілані. У цьому році відзначається 50-та річниця з дня смерті цього священика, який помер у 44-річному віці у гірській місцевості, де заснував школу для бідних. У місцевому храмі Папа зустрінеться з учнями священика та звернеться до вірних на подвір’ї храму.

Нещодавно була опублікована повна збірка творів цього душпастиря, який також відіграв важливу роль у житті італійської Церкви в післявоєнний період. Отець Мілані виріс у єврейській аристократичній сім’ї та навернувся до християнства у 20 років. У своєму відеозверненні з цієї нагоди Папа Франциск нагадав, що, незважаючи на деякі тертя з церковною владою через свої позиції, які в той час було важко зрозуміти, отець Мілані був, насамперед, глибоко віруючою людиною та відданим педагогом, для якого школа повинна «відкривати розум і серце учнів на реальність».