Папа: всі християни покликані співпрацювати на користь миру
  • Птн, 30/01/2015 - 17:25

Всі християни покликані співпрацювати у справі миру та справедливості. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 30 січня 2015 р., членів Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між католицькою та давньосхідними православними Церквами. Зустріч з представниками спільнот, які живуть на Близькому Сході, стала черговою нагодою звернутися із закликом до молитви за християн, які переживають жахіття війни та переслідувань.

«Через вас передаю вітання моїм шанованим братам – Главам давньосхідних православних Церков», – звернувся Єпископ Риму до членів комісії, відзначивши, що їхня праця заслуговує на вдячність. Змішана комісія, заснована 2003 року з ініціативи Папської Ради сприяння єдності християн та представників цих Церков, «протягом останнього десятиріччя вивчала шляхи, через які Церкви виражали своє сопричастя в перших віках, та що це може дати для наших сьогоднішніх пошуків єдності». Святіший Отець, відзначивши також, що під час теперішнього засідання розпочалося вивчення природи Святих Тайн, побажав, щоб «ці праці змогли принести рясні плоди для спільного богословського пошуку та допомогли нам дедалі глибше переживати братерську приязнь».

«У цей час ми особливо поділяємо почуття пригнобленості та болю з приводу того, що відбувається на Близькому Сході, особливо – у Сирії та в Іраку», – вів далі Папа, згадавши про всіх мешканців регіону, і окремо – християн та численні інші меншини, які «переживають наслідки виснажливого конфлікту», та додав: «Разом з вами щодня молюся за те, щоб якомога швидше шляхом діалогу було знайдено розв’язку, вимолюючи Божого змилування та благовоління для тих, які постраждали від цієї безмежної трагедії».

Побажавши, щоб «заступництво й приклад численних мучеників і святих», які дали відважне свідчення, підтримували та скріплювали християнські громади, Святіший Отець зауважив: «Всі християни в дусі взаємної довіри і прийняття покликані співпрацювати в служінні справі миру та справедливості».

Пригадаємо, що давньосхідними православними Церквами називають ті давні Церкви Сходу, які не прийняли рішень IV Вселенського Халкедонського Собору, що відбувався у V столітті, та всіх наступних. Це – Вірменська Апостольська Церква та Малабарська, Коптська, Ефіопська, Еритрейська, Сирійська православні Церкви.