Папа: Який образ Бога носимо в собі?
  • Нед, 19/11/2017 - 16:20

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 19 листопада 2017 р., Папа Франциск звернув увагу на важливість того, щоб мати правильну уяву про Бога. До цього його спонукала євангельська причта про господаря, який вирушаючи в подорож, роздав своїм слугам таланти – це тогочасна грошова одиниця високої вартості – відповідно до здібностей кожного з них.

У притчі розповідається про те, що той, який отримав 5 талантів, орудував ними й здобув інші п’ять, той що отримав два, здобув ще два, а той, який отримав один талант, закопав його в землю, так пояснивши свою поведінку господареві після його повернення: «Пане, знав я тебе, що ти жорстока людина: жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав. Я, побоявшись, пішов і сховав твій талант у землю».

«Цей слуга, – пояснив Святіший Отець, – не мав зі своїм господарем взаємин довіри, але боявся, й це його блокувало. Страх завжди паралізує та часто спонукає до помилкових рішень. Страх відраджує брати ініціативу, спонукає ховатися в надійних та забезпечених рішеннях, й все закінчується тим, що не чинимо нічого доброго. Щоби прямувати вперед і зростати на життєвій дорозі, необхідно мати не страх, а довір’я».

За словами Наступника святого Петра, ця притча допомагає нам зрозуміти, наскільки важливо мати справжню ідею про Бога. «Ми не повинні думати, що Він є злим господарем, жорстоким і суворим, Який хоче нас карати. Якщо всередині нас існує цей помилковий образ Бога, наше життя не зможе бути плідним, бо ми житимемо в страху, який не приведе нас до чогось конструктивного, більше того, страх паралізує нас», – сказав Папа, зауважуючи, що ми повинні задуматися над тим, якою є наша ідея про Бога.

Святіший Отець звернув увагу на те, що вже у Старому Завіті Бог каже про Себе, як про «Милосердного й милостивого, далекого від гніву й багатого любов’ю та вірністю». Ісус завжди вказував на те, що Бог «не є суворим господарем», але «повним любові, лагідності й доброти батьком». А тому ми «можемо і повинні» мати до Нього безмежне довір’я.

«Великодушність і турботу Отця Ісус показує нам різними способами: Своїм словом, Своїми жестами, Своєю відкритістю до всіх, особливо, до грішників, найменших та убогих, як про це сьогодні пригадує І Всесвітній день бідних, але також і Своїми пересторогами, які свідчать про Його зацікавленість в тому, щоб ми не витрачали надаремно своє життя», – сказав Папа, додаючи:

«Це, в дійсності, є знаком того, що Бог дуже нас шанує: усвідомлення цього допомагає нам бути відповідальними людьми в кожному нашому вчинкові. Отож, притча про таланти закликає нас до особистої відповідальності та до вірності, яка стає здатністю постійно вирушати в подорож, ступаючи на нові шляхи, не закопуючи талантів, тобто, дарів, які Бог нам довірив і за які вимагатиме звіт».

Підсумовуючи, Святіший Отець запросив проказати молитву до Пресвятої Богородиці, побажавши: «Нехай же Пречиста Діва заступається за нас, щоб ми залишалися вірними Божій волі, дбаючи про те, щоб таланти, які Він нам подарував, приносили плоди. Тоді будемо також корисними для інших, а останнього дня Господь прийме нас і запросить стати учасниками Його радості».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа нагадав про те, що напередодні у Детройті в США відбулася беатифікація священика-капуцина Френсіса Солануса. «Як смиренний і вірний Христовий учень, він відзначався невтомним служінням бідним. Нехай же його свідчення допоможе священикам, богопосвяченим особам і мирянам з радістю переживати зв’язок між звіщенням Євангелія та любов’ю до бідних», – побажав Святіший Отець, додаючи:

«Саме на це ми хотіли вказати сьогоднішнім Всесвітнім днем бідних, який у Римі та в дієцезіях світу відзначається різними ініціативами молитви й взаємоподілу. Бажаю, щоби бідні завжди були в центрі наших спільнот не лише в спеціальних моментах, як цей, але завжди. Бо вони – у серці Євангелія, в них зустрічаємо Ісуса, Який промовляє до нас та їхніми стражданнями й потребами ставить перед нами виклик».