Папа: Якщо хочемо іти за Ісусом, то повинні прямувати дорогою служіння
  • Нед, 19/09/2021 - 18:30

Наша вірність Господеві залежить від готовності служити. На цьому наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 19 вересня 2021 р., ділячись в світлі євангельської розповіді, як учні сперечалися, хто між ними більший, думками про те, що саме означає «служити».

Критерій успіху

Як розповідає святий Марко, на суперечну апостолів Ісус відповів: «Якщо хто хоче бути першим, нехай буде між усіма останній і всім слугою». Святіший Отець підкреслив, що цими словами Ісус перевертає критерії того, що «дійсно є вартісним». У цьому світлі «цінність особи вже більше не залежить від того, яку посаду вона займає», ні від успіху чи праці, ні від грошей на рахунку… Успіх в Божих очах вимірюється зовсім іншими показниками: «Не на основі того, що мається, але на основі того, що дається. Хочеш першенствувати? Служи», – наголосив Папа.

Дорога Ісуса

Однак, як зауважив Наступник святого Петра, сьогодні слово «служіння» здається трохи «зношеним». Однак, в Євангелії воно має «точне і конкретне значення». Служити не є «вираженням зичливості», але означає «чинити так, як Ісус», Який про Своє життя сказав, що прийшов «не щоб йому служили, але щоб служити».

«Отож, якщо хочемо іти за Ісусом, ми повинні іти дорогою, яку Він сам накреслив, дорогою служіння. Наша вірність Господеві залежить від нашої готовності служити», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що це не дається легко і часто близьке до хреста. Однак, чим більше зростають піклування та готовність щодо інших, «тим більше вільними стаємо всередині, більш схожими до Ісуса». «Як більше служимо, так більше відчуваємо присутність Бога», – сказав він, додавши, що це сповняється, насамперед, тоді, коли ми служимо тим, які не мають змоги віддячитися, тобто, вбогим.

Справжнє служіння

Далі Папа зазначив, що Ісус, аби це пояснити, зробив окремий жест: взяв дитину й поставив її посередині, тобто, на найважливішому місці. Дитина, як пояснив Святіший Отець, в Євангелії означає не та невинність, як незначність, бо діти залежать від дорослих, потребують отримувати. Тож Ісус обіймає дитину та каже, що той, хто її приймає, той приймає Його. Цим Він вказує, кому слід служити передовсім: тим, які потребують одержувати і не мають віддати. І в незначному, в убогому, якому служимо, «також і ми отримуємо ніжні Божі обійми».

Тож підсумовуючи, Єпископ Риму запросив слухачів відповісти собі на запитання, чи йдемо за Ісусом, чи цікавимося тим, на кого ніхто не звертає увагу. Чи сприймаємо життя як змагання за завоювання простору ціною інших, або ж віримо, що першенствувати означає служити? Чи дбаємо про когось, хто не має змоги віддячитися, а чи тільки про родичів і друзів? «Нехай же Діва Марія, смиренна слугиня Господня, допоможе нам зрозуміти, що служити не применшує нас, але сприяє зростанню. І що більша радість в тому, щоб давати, ніж одержувати», – побажав Папа.