Папа: Якщо Христос воскрес, то можемо з довір’ям дивитися на кожну подію
  • Пон, 13/04/2020 - 17:11

«Не бійтеся, ідіть, сповістіть Моїм братам, щоб ішли до Галилеї: там мене побачать», – сказав воскреслий Христос, явившись жінкам, які принесли пахощі, щоб намастити Його тіло, складене до гробу. Ці слова стали відправною точкою для роздумів, якими Папа Франциск поділився опівдні в понеділок, 13 квітня 2020 р., перед проказуванням молитви «Царице Неба», що у великодньому періоді проказується замість молитви «Ангел Господній».

Святіший Отець зауважив, що знайшовши гріб порожнім, налякані жінки з поспіхом відійшли, але Ісус явився їм, сказав не боятися і дав «місіонерське доручення», адресоване апостолам. «Вони, в дійсності, дали гідний подиву приклад вірності, посвячення та любові до Христа під час Його прилюдного життя, як також під час Його Страстей, а тепер отримали від Нього в нагороду цей жест уваги та вподобання», – сказав Папа.

Повнота любові й милосердя

Як зазначив далі Святіший Отець, спочатку жінки, згодом й інші учні, зокрема, святий Петро, констатують дійсність воскресіння. Ісус неодноразово передвіщав їм, що після страстей і хреста Він воскресне, але учні не зрозуміли цього, бо «ще не були готові». Їхня віра повинна була зробити якісний стрибок, до якого міг причинитися лише Святий Дух, «дар Воскреслого». І на початку Діянь Апостолів чуємо мужнє визнання Петра: «Цього Ісуса воскресив Бог, свідками чого є ми всі».

«Від цього часу, – мовив Наступник святого Петра, – звіщення про те, що Христос воскрес поширилося повсюди і досягло кожного кутка землі, стаючи посланням надії для всіх. Воскресіння Ісуса говорить нам про те, що останнє слово належить не смерті, але життю. Воскресивши Єдинородного Сина, Бог Отець повністю об’явив Свою любов і милосердя до людства всіх часів».

Пасхальна впевненість

Святіший Отець підкреслив, що «якщо Христос воскрес, можемо з довір’ям дивитися на кожну подію нашого життя», навіть на ті найважчі, «сповнені тривогою та непевністю». І саме цю пасхальну благовість ми покликані проголошувати «словами і, насамперед, життєвим свідченням». З цього випливає побажання, аби «в наших домівках і серцях наново прозвучала ця радісна звістка: Христос, моя надія, воскрес!».

«Нехай же ця впевненість скріпить віру кожного охрищеного та підбадьорить, насамперед, тих, які долають найбільші страждання та труднощі. Нехай же Пречиста Діва Марія, мовчазний свідок смерті й воскресіння сина Ісуса, допоможе нам сильно увірувати в це таїнство спасіння, що прийняте з вірою може перемінити життя. Саме таке пасхальне побажання ще раз складаю вам усім. Ввіряю його Їй, нашій Матері, Яку тепер призиваємо з молитвою Царице Неба», – сказав Папа.

По завершенні молитви, що відбувалася в робочому кабінеті Апостольського палацу, Святіший Отець підійшов до вікна, щоби поблагословити місто та порожню площу Святого Петра.