Папа – японським єпископам: не можна зводити відповіді на сучасні виклики до «іренічного діалогу»
  • Втр, 19/09/2017 - 14:28

З нагоди пастирського візиту в Японію кардинала Фернандо Філоні, префекта Конгрегації євангелізації народів, Папа Франциск звернувся з особливим посланням до єпископів цієї країни. Він згадує численних японських мучеників, які віддали життя за свідчення віри, починаючи від святого Павла Мікі та його товаришів.

«Ви, брати, успадкували їхнє духовне багатство», – пише Святий Отець, зазначаючи, що сьогоднішні християни Японії «продовжують шлях євангелізації», розпочатий сонмом мучеників. Папа висловлює подяку японським ієрархам за працю в галузі інтеграції, опіку над бідними, просування культури й міжрелігійного діалогу, піклування про Боже творіння. Особливо Папа зупиняється на місіонерському зобов’язанні Церкви в Японії. Як сіль землі, вона покликана «берегти від псування і надавати смак»; як світло світу, «не давати темряві узяти гору, гарантуючи ясний погляд на реальність». Папа згадує про деякі труднощі японських католиків: це брак духовенства і ченців, обмежена участь вірних у церковному житті. «Але нестача працівників не може звести нанівець євангелізаційну працю – навпаки, це стимул до постійного їх пошуку».

Не можна обмежуватися «іренічним діалогом» перед обличчям численних сучасних викликів, таких, як зростання розлучень, самогубств і самітників, релігійний і духовний формалізм, моральний релятивізм, гонитва за прибутками. У цих обставинах Церква в Японії покликана нести Євангеліє за прикладом сповідників віри минулого. Папа просить приділити увагу підготовці священиків і ченців, протистоячи «культурі мінливості» – менталітетові, який не бачить нічого стабільного в житті. Японське суспільство жадає «безкорисливої любові Ісуса, яка передбачає самопожертву й милосердне прощення».

Папа присвятив кілька слів церковним рухам, схваленим Апостольським Престолом, прохаючи єпископів ближче пізнавати й супроводжувати ці групи, які здійснюють душпастирську місію в Японії.