Папа «з кінця світу» повертається до Латинської Америки
  • Чтв, 18/07/2013 - 15:54

У середу, 17 липня 2013 р., у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг, під час якого о. Федеріко Ломбарді, речник Апостолської Столиці, представив акредитованим журналістам програму Апостольської Подорожі Папи Франциска до Ріо-де-Жанейро, Бразилія, з нагоди 28-го Всесвітнього Дня Молоді.

Директор Ватиканського прес-центру розповів, що програма була складена ще для Папи Венедикта XVI, але якщо «перша чернетка» була якомога легшою, пристосованою до фізичного стану теперішнього вислуженого Папи, то зі зміною понтифікату, її збагачено додатковими подіями, залишаючи незмінними дати подорожі. Додатковими подіями за бажанням Святішого Отця будуть відвідини Марійського санктуарію в Апаресіді, візит до фавели, тобто, типових бідняцьких нетрів в Ріо-де-Жанейро та відвідини лікарні, де надають допомогу підліткам, узалежненим від алкоголю чи наркотиків. А також – зустріч з координаційним комітетом Конференції Єпископатів Латинської Америки та Карибів.

Отець Ломбарді пригадав, як після свого обрання Папа Франциск, який до того був архиєпископом Аргентинської столиці, сказав, що учасники Конклаву знайшли нового Єпископа Риму «у другому кінці світу». Однак, те, що Папа з латиноамериканським корінням свою першу подорож здійснює саме на рідний континент, є провидінною випадковістю, адже вона була запланованою ще його попередником. Щось подібного трапилося вісім років тому з Папою Венедиктом XVI, який здійснив першу міжнародну подорож до міста Кельну у своїй батьківщині Німеччині, щоб взяти участь у Всесвітньому Дні Молоді, запланованому блаженним Іваном Павлом ІІ.

Директор Ватиканського прес-центру зазначив, що подорож розпочнеться згідно із звичайною схемою. Спростовуючи різні домисли, які з’явилися кілька тижнів раніше, він пояснив, що виліт з римського аеропорту Фюмічіно пов’язаний з тим, що Папа проживає у Ватикані. Виліт з іншого аеропорту, тобто, Чампіно здійснюється лише тоді, коли Святіший Отець перебуває в літній резиденції в розташованому неподалік Кастель Ґандольфо. Натомість, приліт до Чампіно пояснюється бажанням уникнути зайвого навантаження на головний римський аеропорт. Саме так відбувалися подорожі Венедикта XVI та Івана Павла ІІ.

Отець Федеріко Ломбарді також повідомив, що під час польоту не буде прес-конференції Святішого Отця згідно зі звичною схемою запитань-відповідей. Папа Франциск вирішив зустрітися й особисто привітатися з кожним із присутніх на борту журналістів.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va