Папа: З вертепу до нас промовляє Божа ніжність
  • Чтв, 24/12/2015 - 16:33

«Отож, заохочую вас зупинятися перед вертепом, тому що з нього до нас промовляє Божа ніжність. Там споглядаємо Боже милосердя, яке стало тілом та здатне злагіднити і наші погляди», – сказав Папа Франциск, приймаючи 18 грудня 2015 р. жертводавців, які цього року подарували святкові символи.

Численні паломники та туристи, які прибувають до Ватикану, цими днями зупиняються біля різдвяних символів, встановлених на площі Святого Петра – високої красуні-ялинки та вертепу. У суботу, 26 грудня, тут багатотисячним голосом піднесеться українська коляда, адже того дня відбудеться національна різдвяна проща до базиліки Святого Петра українців з усієї Італії

Цього року ялинка прибула з південнонімецької федеральної землі Баварії. Мова йде про дерево виду ялина європейська висотою 25 метрів. У приготування прикрас для неї зробили вклад діти з онкологічними захворюваннями з деяких італійських лікарень: деякі з кульок є репродукціями зроблених ними глиняних виробів, які зображують дитячі мрії та побажання. Разом з батьками ці діти брали участь у спеціальній програмі керамікотерапії.

Вертеп подарований архидієцезією та автономною Провінцією Тренто, що на півночі Італії. На фоні характерних будівель цього регіону розміщені 24 дерев’яні статуї в повний зріст, частина з яких стосується події Різдва – це святий Йосиф з Марією та Дитятком Ісусом і три Волхви зі Сходу, які прийшли Йому вклонитися, а навколо них – люди в одязі, типовому для трентійського регіону першої половини ХХ сторіччя.

Ці різдвяні символи були встановлені на площі перед відкриттям Ювілею Милосердя, а урочиста інавгурація та засвічення відбулася 18 грудня. З цієї нагоди до Ватикану прибули делегації з Баварії та з Провінції Тренто, а також деякі діти, що брали участь в приготуванні прикрас. Приймаючи їх, Святіший Отець подякував за «дуже гарні» дари, які вони приготували, відчуваючи також «радість з приводу того, що представляють їх» не лише для Папи і для паломників, «але, насамперед, для Господа Ісуса».

Особливу подяку Папа склав «малим митцям», які прикрасили ялинку. «Ви ще дуже молоді, а вже виставляєте свої твори на площі Святого Петра! – пожартував він. – Отож, вперед! Мікеланджело починав так само!». Святіший Отець зазначив, що ці прикраси представляють дитячі мрії, отож, «прагнення», які вони носять у своїх серцях, «перебувають тепер у найвідповіднішому місці, тобто, поблизу Вифлеємського Дитяти: вони ввірені Йому, що прийшов, щоби замешкати між нами».

«У дійсності, – сказав Наступник святого Петра, – Ісус не просто з’явився на землі, не просто присвятив нам трохи Свого часу, але прийшов розділити з нами наше життя, прийняти наші прагнення. Бо Він бажав і далі прагне жити тут, разом з нами і для нас. Наш світ лежить Йому на серці, світ, який у Різдві став Його світом. Вертеп пригадує нам: Бог задля Свого великого милосердя зійшов до нас, щоби назавжди перебувати з нами».

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що вертеп нам говорить про те, що Ісус «ніколи насильне не нав’язується». Для того, щоб нас спасти, «Він не перемінив історію» грандіозним чудом, але «прийшов у простоті, покорі та лагідності»: «Бог не є прихильником вражаючих революцій могутніх цього світу, не використовує чарівну паличку для того, щоб змінювати ситуації. Він, натомість, применшується, стає дитям, щоб допомагати нам любов’ю, щоб доторкнутися до наших сердець Своєю смиренною добротою, щоб розворушити Своєю убогістю тих, які турбуються про нагромадження фальшивих скарбів цього світу».