Папа з журналістами про діалог, мігрантів та мир
  • Птн, 22/06/2018 - 14:15

«Це був дещо важкий день, принаймні для мене. Але я задоволений. Задоволений, адже різні речі, які ми зробили, як от молитва на початку, діалог під час обіду, що був прекрасним, і Свята Меса – все це принесло мені радість», – сказав Папа Франциск, вийшовши до журналістів під час перельоту до Риму по завершенні його одноденного візиту до Женеви, що відбувся 21 червня 2018 року.

«Зустріч» і «стурбованість» щодо молоді.

Відповідаючи на запитання швейцарських журналістів про те, що він хотів би виокремити, як підсумок інтенсивного дня, Святіший Отець, насамперед, звернув увагу на слово «зустріч». Він зазначив, що з усіма мав «людяні зустрічі», далекі від формального підходу.

За його словами, починаючи від зустрічі з Президентом Швейцарії, до розмов з провідниками християнських Церков, серед різних тем з’являлася стурбованість щодо молодих поколінь. «Бо також всі конфесії сьогодні стурбовані, в доброму значені цього слова, становищем молоді», – сказав Папа, згадавши при цій нагоді про досвід перед-синодальної зустрічі, що відбувалася в Римі у березні, зібравши молодь різних конфесій і навіть невіруючих, «викликавши особливе зацікавлення».

Екуменізм та справа міжконфесійних подружжів

Представник німецьких журналістів, у світлі заклику Папи «дивитися на те, що конкретно можна зробити, замість того, щоб знеохочуватися неможливим», повернувся до теми святого Причастя для не католиків у випадку міжконфесійного подружжя, яку нещодавно німецьки єпископи обговорювали на свої пленарній зустрічі та під час візиту до Ватикану.

Святіший Отець нагадав, що ці випадки чітко регламентуються канонічнім правом і те, про що говорили німецькі єпископи, передбачене в кодексі. Але приписи права передбачають, що питання «причастя в спеціальних випадках» повинен вирішувати кожен єпископ окремо. Проблема виникла, коли питання було винесене на рівень Єпископської Конференції, а цього вже не передбачено в кодексі. Саме тому були прийняті рішення зачекати на «зріліший документ», що матиме «орієнтативний характер», щоб допомогти дієцезальним єпископам краще вести ті справи, які канонічне право вже їм дозволяє.

Вирішення мігрантської кризи вимагає співпраці між урядами

З боку представниці іспаномовної групи журналістів прозвучало запитання щодо міграції. Глава Католицької Церкви знову підкреслив, що до людей, які втікають «від голоду та війн» слід застосувати критерії, підсумовані чотирма дієсловами: «прийняти, супроводити, влаштувати, інтегрувати», відповідно до «можливостей» кожної країни.

За словами Папи, уряди повинні досягти порозуміння, насамперед, для того, щоб у короткому часі вирішити нагальні критичні ситуації, а також планувати заходи в середньостроковій перспективі, щоб вирішувати проблему в корені. Слід інвестувати в освіту та створення робочих місць в країнах, що переживають труднощі, аби покласти край проблемі «контрабанди мігрантів».

Як зауважив Святіший Отець, важче «вирішити проблему війн» чи «переслідування християн», але «проблему голоду можна подолати», якщо міжнародна спільнота конкретно діятиме в цьому напрямку. Папа схвально відгукнувся про країні, які виявили «великодушність», приймаючи мігрантів, а щодо ситуації в США, ще раз повторив, що стоїть на боці місцевих єпископів.

Криза прав людини

Представниця англомовного блоку заторкнула проблему доктрини про «справедливу війну», запитуючи, чи Католицька Церква не повинна би деякою мірою приєднатися до так званих «Церков миру» – протестантських спільнот, які навчають, що той, хто вдається до насильства, не може вважатися «християнином»?

Відповідаючи на це запитання, Папа звернув увагу на те, що причиною війн, які сьогодні терзають світ, є «криза прав людини». За його словами, все стало «відносним», й тема прав людини вже не викликає того ентузіазму, як 70 чи навіть 20 років тому. Він навів відомі слова Ейнштейна про те, що зброєю четвертої світової війни будуть палиці, знову розкритикувавши той факт, що надто великі ресурси витрачаються на озброєння.

Святіший Отець закликав вирішувати всі конфлікти «не як Каїн», але «шляхом переговорів, діалогу й посередництва», а також рішуче засудив фундаменталізм, який проявляється і в деяких католицьких середовищах.

Діалог, а не прозелітизм

Перед тим як завершити, Глава Католицької Церкви підсумував цей день, назвавши його «дійсно екуменічним». «Під час обіду прозвучала одна чудова річ, яку хочу залишити вам для подальших роздумів: в рамках екуменічного руху ми повинні усунути зі словника слово “прозелітизм”. Екуменізм із прозелітизмом неможливий, слід обирати: або ти маєш екуменічний дух, або є прозелітистом?», – сказав він.

Подяка архиєпископові Беччіу

Наприкінці Папа запросив вийти архиєпископа Анджело Беччіу, що завершує своє служіння на посаді Заступника Державного Секретаря із загальних питань, для якого ця подорож була останньою в цій якості. Він подякував йому за служіння, а особливістю цього моменту став привезений сардинський торт, з огляду на походження майбутнього кардинала.