Папа заборонив єпископам, без консультацій, засновувати монаші Згромадження
  • Нед, 22/05/2016 - 14:08

Папа Франциск видав рекрипт, яким заборонив єпархіяльним єпископам створювати нові інститути богопосвяченого життя без прямих консультацій з Апостольським Престолом. Засновані після вступу в силу цього рескрипту інституції богопосвяченого життя, вважатимуться недійсними. Рескрип починає діяти з 1 червня цього року.

Як пояснює сам текст рискрипту, причиною такого рішення є те, що кожен новий інститут богопосвяченого життя, навіть якщо він виникає в середині місцевої Церкви, є даром для всієї Вселенської Церкви. Тому на прохання Конгрегації з питань богопосвяченого життя та товариств апостольського життя Папа видав цей рекрипт, щоб запобігти заснування нових інститутів богопосвяченого життя без належного розпізнавання присутності оригінальної харизми у новозаснованому інституті, на основі якої формуються специфічні риси богопосвяченого життя через дотримання євангельських порад у такому новозаснованому інституті, а також без належної оцінки реальних можливостей розвитку такого інститут.

Як роз’яснив монс. Гуан Іґнасіо Аррієта з Папської ради з питань законодавчих текстів, новим рекриптом Святіший Отець вніс уточнення, які стосуються функціонування канону 579 Кодексу канонічного права. Згідно з цим каноном єпархіяльні єпископи, кожен на своїй території, можуть офіційним декретом засновувати нові інститути богопосвяченого життя, - при умові, що попередньо вони проконсультуються з Апостольським Престолом. Практично функціонування канону залишається незмінним, а єдиною новиною, яку привносить новий Папський рекрип є встановлення обов’язкового характеру згаданих у каноні консультацій з Апостольським Престолом, а також і те, що відстунсіть таких консультацій робить заснування нового інституту богопосвяченного життя недійсним.