Папа заборонив продавати у Ватикані цигарки
  • Птн, 10/11/2017 - 11:50

Стурбований шкодою від тютюнопаління, Папа Франциск заборонив продавати на території Ватикану цигарки. Починаючи з 1 січня 2018 року, Ватикан «відмовиться від продажу цигарок працівникам», - повідомив речник Ватикану Ґреґ Берк.

«Причина дуже проста: Апостольська Столиця не може долучатись до діяльності, що явно шкодить людському здоров’ю», - сказав він. – «Відповідно до ВООЗ, кожного року куріння стає причиною смерті близько семи мільйонів людей».

Як інформує Catholic Herald, у 2002 році на території Ватикану було заборонено тютюнопаління в приміщеннях офісів та в громадських місцях.

Варто зазначити, що від продажу цигарок Ватикан отримує дохід, а вартість їх є нижчою від італійської, оскільки на ватиканському ринку цигарки продавали без оподаткування.  

Однак, як зазначив речник Ватикану, «хоча продаж цигарок і є джерелом доходу Апостольської Столиці, однак жоден прибуток не може бути легітимним, якщо він є загрозою для життя».

Варто зазначити, що на моральному рівні, Церква ніколи не визначала куріння гріхом. Катехизм Католицької Церкви каже, що дар фізичного здоров’я потребує «розумної турботи» про тіло, а конкретніше: «Чеснота поміркованості передбачає уникнення всякого роду надміру у вживанні їжі, алкоголю, тютюну та медикаментів» (2290).