Папа: захищати життя в кожній конкретній людині
  • Срд, 25/03/2020 - 16:19
Під час загальної аудієнції Святіший Отець пригадав про 25-ту річницю Енцикліки Івана Павла ІІ «Evangelium vitae» (Євангеліє життя). В контексті свята Благовіщення Папа закликав вірних захищати життя кожної людини в будь-яких обставинах.

«Двадцять п’ять років тому, в цей же день 25 березня, який у Церкві є урочистим святом Благовіщення Господнього, святий Іван Павло ІІ проголосив енцикліку «Evangelium vitae» (Євангеліє життя) про цінність і недоторканість людського життя», – цими словами Папа Франциск розпочав свою катехизу під час загальної аудієнції, що транслювалася засобами інформації з його робочого кабінету в середу 25 березня 2020 року.

Звіщати «Євангеліє життя»

Святіший Отець зазначив, що святий Іван Павло ІІ вказав у своїй енцикліці на тісний і глибокий зв’язок між Благовіщенням і «Євангелієм життя». Це повчання, за словами Папи, сьогодні є надзвичайно актуальним в контексті пандемії, що загрожує людському життю й світовій економіці.

«Євангеліє життя перебуває в центрі Христового послання. Щодня приймаючи його з любов’ю, Церква повинна звіщати його з мужньою вірністю як добру новину людям всіх часів і культур», – процитувавши ці вступні слова енцикліки «Evangelium vitae»», Наступник святого Петра підкреслив, що це послання потрібно звіщати, насамперед, через свідчення. «Мої думки, – сказав він, – з вдячністю линуть до тихого свідчення багатьох людей, які в різний спосіб віддають себе служінню хворим, похилим віком, самотнім і найбільш потребуючим. Вони втілюють Євангеліє життя подібно до Марії, яка, прийнявши звіщення Ангела, вирушила в дорогу, аби допомогти своїй родичці Єлизаветі, яка цього потребувала».

Конкретне життя

Вселенський Архиєрей наголосив, що життя, яке ми покликані захищати, «не є абстрактним поняттям, а завжди проявляється в конкретній людині: в щойно зачатій дитині, в маргіналізованій бідній людині, у хворому, що перебуває в самотності й відчаю, або на смертному ложі, в людині, що втратила роботу й не може знайти іншу, в мігрантові, якого відкидають і тримають в гетто. 

«Кожна людина покликана Богом втішатися повнотою життя», – наголосив Папа Франциск, зазначаючи, що кожне зазіхання на гідність і життя людини відлунює болем в материнському серці Церкви. Ці зазіхання, на жаль, існують також і в наш час, позначений захистом основоположних прав людини. Тепер, за його словами, з’явилися нові форми рабства, а системи правосуддя не завжди захищають життя найслабших і уразливих. 

Передавати наступним поколінням цінність життя 

Вселенський Архиєрей ще раз наголосив на актуальності енцикліки зазначаючи, що необхідно передавати наступним поколінням цінності солідарності, дбання, прийняття, усвідомлюючи, що культура життя не є винятковою спадщиною християн, а належить всім тим, що визнають цінність кожної людини, навіть коли вона є слабкою і страждає.

На завершення Святіший Отець звернувся до вірних словами святого Івана Павла ІІ з енцикліки «Evangelium vitae»: «Шануй, захищай, люби й служи життю, кожному життю, кожному людському життю! Тільки на цьому шляху віднайдеш справедливість, розвиток, свободу, мир і щастя».