Папа: Захищаймо родину, від цього залежить наше майбутнє
  • Нед, 27/09/2015 - 13:45

Дбаймо про сім’ю та захищаймо її. З таким закликом Папа Франциск звернувся до учасників великого свята родин, яке відбулося в передостанній день VIII Всесвітньої зустрічі сімей, яка відбувається в місті Філадельфії в США. Беручи участь у молитовному чуванні в суботу, 26 вересня 2015 р., вислухавши свідчення з різних континентів, між якими була розповідь української мами з Івано-Франківщини, Папа Франциск відклав заздалегідь приготований текст та промовляв експромтом.

Свято родин було калейдоскопом молитов, Божого слова, музики, пісень, та свідчень родин з різних континентів. Своїм талантом прославляли Господа Бога та вшанували сім’ю Арета Френклін та Андреа Бочеллі, а ведучим вечора був відомий актор Марк Уолберґ .

Тепло, радість та любов родин з усього світу відобразилися у зворушені та усмішці Святішого Отця, який уважно слухав свідчення чоловіків та жінок, проваджених вірою крізь життя. Емі Уолл розповіла про зцілення за заступництвом філадельфійської святої Кетрін Дрексель від грухоти. Про зустріч, побоювання та обітницю промовляли Камілліус та Келлі з Австралії, які у листопаді збираються побратися. Досвідом спільного життя поділилися Маріо та Роза з Аргентини, які нещодавно відсвяткували діамантове весілля (60-річчя подружжя).

Лист своєї матері до нареченого зачитала Джанна Еммануела Молла, донька святої Джанни Беретти Молли, Небесної Покровительки, разом зі святим Іваном Павлом ІІ, VIII Всесвітньої зустрічі сімей. Про радощі, труднощі, перемоги та відродження розповідали подружні пари з Нігерії, США, Йорданії та пані Леся Василів з України, яка розповіла про те, як віра допомагла їй виховати двох синів, один з яких хворіє на ДЦП.

Папа Франциск з великим зворушенням слухав свідчення пані Лесі, вдивлявся у її синів – Богдана, одягненого в підрясник семінариста, та Бориса у вишиванці на інвалідному візку. Потім Святіший Отець підвівся з крісла і зійшов на подіум, щоб особисто привітати цю сім’ю. З великою ніжністю він пригорнув та поцілував щасливого Бориса, привітався з його зворушеними матір’ю та братом.

Коли прийшла черга промовляти Папі Францискові, він відклав приготовану промову та від щирого серця подякував родинам, які поділилися історіями свого життя, та людям мистецтва, зазначивши, що свідчення і краса – дві «дороги, які ведуть до Бога».

Бог є добрим, прекрасним та істинним, як зауважив Святіший Отець, а сім’я є Його задумом. Суспільство ж «зростає сильним», якщо будується «на фундаменті сім’ї».

Розповівши, як одного разу якийсь хлопчик запитав його про те, що Господь Бог робив перед створенням світу, Папа відповів: «Перш, ніж створити світ, Бог любив, тому що Він – це Любов». Любов «настільки велика й нестримна », яка спричинилася до створення «прекрасного» світу, який ми тепер «знищуємо».

«Всю любов, яку Бог має в Собі, всю красу, яку Бог має в Собі, всю істину, яку Бог має в Собі Самому, Він передав сім’ї», – зазначив Наступник святого Петра, пояснюючи, що сім’я дійсно є такою, коли здатна «розпростерти обійми» та прийняти цю любов. Право і можливість прийняти рішення Всевишній залишив за нами, але навіть після зради Адама і Єви Він не відвернувся від людства та супроводжує Його, навіть віддавши нам Свого Сина.

У цьому контексті Папа вказав на «красу відкритого серця», якими були серця Марії та Йосифа, «родини, що мала серце відкрите для любові». «Бог завжди стукає до дверей сердець», – додав він, зазначаючи, що Богові подобається «стукати до дверей сімей», знаходити їх «об’єднаними», готовими виходити назустріч іншим сім’ям, творячи, таким чином, «суспільство доброти, істини та краси».

Далі Святіший Отець зауважив, що в родині також бувають труднощі, конфлікти, втома, але вона не перестає бути «фабрикою надії, воскресіння та життя», тому що є Божим задумом. «Ми стаємо на захист сім’ї, тому що від цього залежить наше майбутнє», – наголосив Святіший Отець.