Папа: Захистімо відмінності латиноамериканських народів
  • Срд, 13/12/2017 - 12:55

Погляньмо на багатство та культурну різноманітність наших народів Латинської Америки й Карибського регіону та відважно захищаймо її. Із таким закликом Папа Франциск звернувся до представників латиноамериканської громади Риму й Ватикану, проповідуючи під час Святої Меси в наміренні регіону, яку він очолив у вівторок, 12 грудня 2017 р., в базиліці Святого Петра у Ватикані, з нагоди свята Ґвадалупської Богородиці, Небесної Покровительки Америки.

У світлі читання з Євангелії від Луки, в якому розповідалося про зустріч Діви Марії з родичкою Єлизаветою, Святіший Отець зосередив свої роздуми на постаті Єлизавети, що була жінкою, «позначеною безпліддям та плідністю», порівнюючи її ситуацію зі становищем Хуана Дієґо, бідного індіанця, якому Богородиця об’явилася 9 грудня 1531 року, обравши його Своїм посланцем. Вона доручила йому спорудити каплицю на місці об’явлення, а щоб подолати спротив єпископа, який не вірив його словам, через три дні, 12 грудня, залишила на його плащі Свій відбиток в образі метиської дівчини.

«Молодий індіанець, – як зауважив проповідник, – почувався невідповідним для виконання ввіреного Марією завдання, подібно до Єлизавети, яка, згідно з тогочасною ментальністю, переживала своє безпліддя як знак ганьби». І це безпліддя «може приймати різні назви та форми щоразу, коли людина відчуває сором, бачачи, як її таврують, або почувається маловартісною».

Такі почуття, за словами Святішого Отця, можемо й сьогодні зустріти в індіанських та афроамериканських громадах Латинської Америки, «до членів яких в багатьох обставинах не ставляться з належною гідністю та рівністю».

Єлизавета, завагітнівши в похилому віці, висловлює свою вдячність, коли у своїй родичці Марії розпізнає «Матір Господа» свого. Подібні почуття переживав і Хуан Дієго, коли йому явилася Пречиста Діва. «Здається, – звернув увагу Папа, – що Бог наполегливо показує нам, що “камінь, відкинений будівничими, стає наріжним каменем”».

У цьому контексті й прозвучало заохоченні шанувати культурну різноманітність, яка, за словами Святішого Отця, є знаком «великого багатства», яке ми повинні не лише розвивати, але й «сміливо захищати від будь-яких спроб уодноманітнення», що накладають «єдиний спосіб думання, буття, відчування та життя», роблячи «непотрібним і безплідним успадковане від батьків та породжуючи, особливо серед молоді, почуття незначності задля приналежності до тієї чи іншої культури».

«Врешті-решт, – підсумував Папа Франциск, що є вихідцем з Латинської Америки, – наша плідність вимагає від нас захищати наші народи від ідеологічної колонізації, яка касує все те, що в них є найціннішого».