Папа закликав членів Папських академій до місіонерського підходу до науки
  • Чтв, 30/01/2014 - 11:39

На важливості дослідження зв'язку між вірою і правдою, "не тільки очима розуму", але і "з точки зору любові", звернув увагу Папа Франциск у своєму зверненні до Координаційної ради Папських академій та її голови, кардинала Джанфранко Равазі.

Саме в цьому переплетенні віри з любов'ю ми можемо отримати справжнє уявлення про віру, силу її переконання, її здатність висвітлювати наш шлях, послався Понтифік на свою енцикліку "Lumen Fidei".

У період після Воскресіння Ісуса, нагадав Папа, його учні споглядали не якусь абстрактну істину, але істину, яка ґрунтувалася на їх власній зустрічі з Воскреслим, на спогляданні його життя, його таємниць. Розуміння цього важливе для морального життя віруючих, оскільки сьогодні правда часто зводиться до "суб'єктивної автентичності одиниці", зауважив Папа. На його думку, "велика істина лякає нас", оскільки ми часто ототожнюємо її з "безкомпромісним тоталітаризмом". Насправді, правду треба сприймати як щось, що розкривається в особистій зустрічі з Богом і ближніми. Тільки такий підхід звільняє від закриття в собі й допомагає зробити внесок у загальне благо.

Франциск закликав членів Папських академій до місіонерського підходу до наукової діяльності, до "трансформації", яка дозволить не позбавити Церкву їх вкладу. Мова не йде про якісь зовнішні перетворення, але про більшу зосередженість "на основному", на тому, що є найбільш необхідним, не втрачаючи глибини і правди. Понтифік попросив у членів Папських академій "кваліфікованого співробітництва на службі місії всієї Церкви".

Понтифік висловив своє задоволення тим, що нинішню спеціальну нагороду Папських академій отримали два молодих вчені за дослідження творів св. Томи Аквінського: Алессандро Клеменціа і Марія Сільвія Вакареца. На думку Папи, це спонукає інших молодих теологів внести свій внесок у справу "створення нового християнського гуманізму".

Понтифік подякував академікам за плідну співпрацю "у відповідних областях досліджень".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va