Папа закликав дітей спілкуватися з дідусями й бабусями
  • Пон, 19/12/2016 - 17:52

Ділитися з усіма «заразливою радістю», а особливо – з бабусями й дідусями, присвячуючи їм якомога більше часу, закликав Папа Франциск дітей та підлітків, які є членами «Дитячої Католицької Акції Італії». У понеділок, 19 грудня 2016 р., вони завітали до нього, щоб скласти різдвяні побажання від імені дитячого та дорослого відділів цієї мирянської організації. Така передріздвяна зустріч уже здавна стала традиційною. Її започаткував ще блаженний Павло VI. Щороку юних представників «Католицької Акції» з усієї Італії перед Різдвом приймали також святий Іван Павло ІІ та Венедикт XVI.

Святіший Отець говорив про радість не випадково, адже цьогорічна виховна програма, що здійснювалася в рамках діяльності організації, відбувалася під гаслом «Оточені радістю». Склавши свої побажання дітям, що прибули з різних дієцезій, і тим, кого вони представляли, Наступник святого Петра пригадав, що під час Різдва знову чуємо ангельське звіщення, звернене до пастухів: «Не бійтеся, ось я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу: сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, Він же – Христос Господь».

За словами Папи, джерелом цієї «великої радості», з якою звіщається народження Ісуса, є відкриття того, що «Бог нас любить», ставши через це народження «близьким до нас, аби нас спасти». «Бог нас любить. Яка це чудова річ! – наголосив він. – Коли нам сумно, коли здається, що все йде шкереберть, коли приятель або подруга розчаровує, чи, радше, ми самі себе розчаровуємо, подумаймо: “Бог мене любить! Бог мене не залишить”. Так, діти, наш Отець завжди залишається вірним нам, навіть на мить не перестає нас любити, супроводжувати наші кроки й наздоганяти нас, коли ми віддаляємося. І через це в серці християнина постійно перебуває радість. Завжди!».

У цьому контексті Святіший Отець звернув увагу на те, що «радість помножується, коли нею ділимося». Прийнявши її як дар, ми покликані «свідчити про неї в усіх наших стосунках». У світлі того, що в італійській мові слово «оточені» перегукується зі словом «цирк», Папа підкреслив, що гасло цьогорічної виховної програми перегукується з досвідом братерства, радості й мандрівного життя.

«Образ цирку може допомогти вам сприймати християнську громаду й групу, до якої належите, які місіонерську дійсність, що різними шляхами прямує з краю до краю, огортаючи радістю всіх, кого зустрічає кожного дня», – сказав Наступник святого Петра, додаючи:

«Я б хотів дати вам завдання. Цією заразливою радістю слід з усіма ділитися, але особливо, і в цьому полягає завдання, із дідусями й бабусями. Добре над цим роздумайте! Спілкуйтеся часто з вашими дідусями й бабусями, тому що й вони мають оту заразливу радість. Запитуйте їх про різні речі, слухайте їх, бо вони мають історичну пам’ять, досвід життя, а тому це стане для вас великим даром, що допоможе вам на вашій життєвій дорозі. А вони також мають потребу в тому, щоби вислухати вас».

Папа кілька разів перепитав дітей, чи вони запам’ятали, яке завдання він їм поставив, та пожартував, що наступного року запитає їх про те, чи вони його виконали, а тоді назвав також «заразливим» заанґажування дитячої католицької акції в справу миру, поєднуючи його будування із аспектом солідарності. «Це чудовий жест, який вказує на стиль, з яким ви хочете звіщати Боже обличчя, яким є любов», – сказав він.