Папа закликав до припинення насильства у Венесуелі
  • Пон, 11/09/2017 - 09:36

«З цього місця прагну запевнити в тому, що молюся за кожну країну Латинської Америки, а особливо, за сусідню Венесуелу», – сказав Папа Франциск після проказування молитви «Ангел Господній», яке він очолив у неділю, 10 вересня 2017 р., в місті Картахені на півночі Колумбії, на порозі санктуарію святого Педро Клавера, ТІ, додаючи:

«Запевняю свою близькість кожному синові й доньці цієї любої країни, як також тим, що знайшли притулок на цій колумбійській землі. З цього міста, столиці прав людини, звертаюся із закликом, аби була відкинена будь-яка форма насильства в політичному житті та було знайдено вирішення для цієї серйозної кризи, що триває та заторкує всіх, особливо, найбідніших та найзнедоленіших в суспільстві. Нехай же Пресвята Діва заступається за всі потреби світу та за кожну Свою дитину».

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець звернув увагу на те, як Господь особливо віддає перевагу слабким і смиренним, як це трапилося з Марією Рамос, жінкою, що віднайшла образ Богородиці з Чіеінкіра, а також вказав на постать святого Педро Клавера, який засвідчив, що «любов долає межі всіх мов».

Папа зазначив, що цей святий зустрічав кораблі, які прибували з Африки на головний ринок рабів у новому світі, знаючи, що «мову любові й милосердя розуміють всі». Й у дійсності, «любов допомагає зрозуміти істину, а істина вимагає жестів любові». «Ці обоє неможна відокремлювати, вони повинні бути разом», – сказав Наступник святого Петра.

Святіший Отець пригадав, що святий Педро, коли відчував огиду до своїх підопічних, бо ці бідолахи прибували в такому стані, що був дійсно відразливим, він цілував їхні рани. Своє життя він завершив у забутті, провівши останні чотири роки у своїй келії, знемагаючи від недуги. Але Бог, як підкреслив Папа, не забув про нього та «винагородив його по-іншому». Святий Педро Клавер, за його словами, «дав вражаюче свідчення відповідальності та уваги, які кожен з нас повинен виявляти до своїх ближніх».