Папа закликав католицькі університети сприяти освіті біженців
  • Суб, 04/11/2017 - 16:05

«Сподіваюсь, що католицькі університети приймуть програми, скеровані на сприяння освіті біженців на різних рівнях, як шляхом надання дистанційних курсів для тих, хто живе в таборах та центрах утримання, так і через надання стипендій на навчання, що сприятиме їхньому переселенню», – мовив Папа Франциск у суботу, 4 листопада 2017 року, приймаючи на приватній аудієнції в апостольському палаці членів Міжнародної Федерації Католицьких Університетів, які цими днями брали участь у міжнародній конференції на тему: «Біженці та мігранти у глобалізованому світі: відповідальність та відповіді університетів».

Глава Католицької Церкви зазначив, що протягом майже століття Міжнародна Федерація Католицьких Університетів сприяє католицькій освіті на рівні вищих навчальних закладів, користуючись великим багатством, яке виникає внаслідок зустрічі різних університетських дійсностей. Головний аспект такого навчання скерований на соціальну відповідальність, на побудову гуманнішого та справедливішого світу. Саме тому сьогодні ця Федерація відчуває обов’язок відповісти на виклики, які ставить глобалізоване суспільство, зокрема, на виклик, пов’язаний із сучасною міграцією.

Далі Святіший Отець наголосив на ролі Міжнародної Фундації Католицьких Університетів, підсумовуючи її до трьох пунктів, які стосуються її компетенцій: науковий пошук, навчання та суспільне сприяння. Щодо першого пункту Папа підкреслив, що Католицькі Університети завжди прагнули гармонізувати науковий пошук із богослов’ям, дбаючи про діалог між вірою та розумом. Сьогодні слід розпочати вивчення сучасних причин змушеної міграції та намагатись дати практичні пропозиції для вирішення цього феномену, дбаючи, передусім, про те, щоб дотримувалось одне із фундаментальних прав людини – не бути змушеним емігрувати.

Також не менш важливим є вивчення позитивних та негативних реакцій стосовно міграційних процесів з боку країн, що приймають мігрантів. Наукові пошуки щодо справи міграції повинні теж заторкнути богословський аспект даного питання, призадумуючись над тим, що міграція є знаком часу. Церква завжди бачила у мігрантах образ Ісуса Христа, Який каже: «Я був чужинцем і ви Мене прийняли» (Мт. 25, 35). Життя мігрантів є для Церкви закликом до віри та любові, заохоченням зцілити рани міграції та зрозуміти Божий задум щодо цього.

А що стосується навчання, то Єпископ Риму побажав, щоб католицькі університети прийняли програми, скеровані на сприяння освіті біженців на різних рівнях, як шляхом надання дистанційних курсів для тих, хто живе в таборах та центрах утримання, так і через надання стипендій на навчання, що сприятиме їхньому переселенню. За допомогою щільної міжнародної університетської мережі, вони можуть сприяти визнанню кваліфікацій та професійності мігрантів і біженців для їхнього добра та на користь тих, які їх приймають.

«Щоб належно відповісти на нові міграційні виклики, необхідно специфічно та професійно формувати душпастирських співробітників, які посвячуватимуться опіці мігрантів та біженців, – наголосив Папа, вказуючи на ще одне завдання католицьких університетів, додаючи, – «на загальному рівні хотів би запросити католицькі ВНЗи виховувати своїх студентів, деякі з яких будуть політичними лідерами, підприємцями, митцями, уважно відчитувати міграційний феномен, у перспективі справедливості, глобальної співвідповідальності та єдності у культурній різноманітності».

А говорячи про суспільне сприяння, Святіший Отець зазначив, що університети повинні виховувати студентів до того, що вони були готовими брати на себе зобов’язання у суспільстві, в якому перебувають. Папа теж пригадав, що Відділ Мігрантів та Біженців ватиканської Дикастерії Служіння цілісному розвиткові людини запропонував «20 Пунктів Дії», що стосуються дій міжнародного суспільства у питаннях мігрантів та біженців. У цій сфері свій важливий вклад може зробити також і студентська молодь, зокрема, через волонтерські програми праці серед мігрантів та біженців.

Вселенський Архиєрей наголосив, що вся діяльність, яку здійснює Міжнародна Федерація Католицький Університетів у сферах наукового пошуку, навчання та суспільного сприяння, стосується чотирьох колон діяльності Церкви серед мігрантів, які можна охарактеризувати чотирма дієсловами: прийняти, оберігати, сприяти та інтегрувати. 

«Нехай Господь поблагословить ваші старання на служінні університетському світу та братам і сестрам мігрантам і біженцям», – мовив на закінчення аудієнції Папа Франциск.