Папа закликав католиків бути, за прикладом Пресвятої Богородиці, уважними до Божого слова та рішучими в його здійсненні
  • Суб, 01/06/2013 - 20:25

Слухання, рішучість, дія – три слова, які за словами Папи Франциска підсумовують поведінку Пресвятої Богородиці, стали темою проповіді, яку він виголосив після проказування вервиці на площі Святого Петра у Ватикані. У п’ятницю, 31 травня 2013, понад 40 тисяч вірних зібралися на головній католицькій площі, щоб разом з Наступником святого Петра молитовно завершити Марійський місяць, яким у католицькій Церкві є місяць травень.

 

На початку своїх роздумувань Папа пригадав, що цього дня був літургійний спомин візиту Пречистої Діви Марії до родички Єлизавети, що «показує, як Марія з великим реалізмом, людяністю та конкретністю» йде Своїм життєвим шляхом, а Її поведінку підсумовують три слова: слухання, рішучість, дія. Три слова, які «також нам показують дорогу».

 

Отож, «слухання». Святіший Отець зауважив, що поведінка Марії спонукана словом ангела, який розповів про те, що її родичка при надії. «Марія вміє слухати Бога. Але увага: це не просто поверховне “чути”, але “слухання”, наповнене уважністю, прийняттям та готовністю перед Богом», – наголосив він, додаючи, що Марія також прислухається до фактів, до подій Свого життя, є уважною до конкретної дійсності, не зупиняючись на поверховному. «Це, – сказав Папа, – стосується також і нашого життя: слухання Бога, Який промовляє до нас, і слухання щоденної дійсності, уважність до осіб та фактів, тому що Господь стоїть при дверях нашого життя та стукає різними способами, розставляє знаки на нашій дорозі».

 

Другим словом є «рішучість». Пречиста Діва Марія не живе «в поспіху», але «роздумувала про ці речі у Своєму серці». Вона не зупиняється на цьому і робить наступний крок: приймає рішення. А коли потрібно, то навіть «пускається швидко в дорогу». «Марія, – зазначив Святіший Отець, – не піддається тому, щоб події втягували Її, Вона не уникає тягаря рішення». Це відбувається і під час «фундаментального рішення», тобто, Благовіщеня, так і в щоденних рішеннях, як от рішуче прохання, звернене до Сина під час весілля в Кані Галилейській.

 

«В житті приймати рішення непросто, часто намагаємося їх відкласти, залишити, щоб інші вирішували за нас, часто віддаємо перевагу тому, щоб втягнутися в події, йти за модою, іноді знаємо, що маємо робити, але бракує відваги, або воно видається нам надто тяжким, тому що означає іти проти течії», – зауважив Папа Франциск, наголошуючи на тому, що Пресвята Марія, натомість, «іде проти течії, віддається слуханню Бога, роздумує та намагається зрозуміти дійсність та вирішує повністю ввіритися Богові».

 

Третім словом є «дія». Дізнавшись про стан своєї родички, Марія «пустилася швидко в дорогу». Під час молитви, роздумуючи над подіями і фактами, Вона не поспішає, але коли розуміє, чого Бог від Неї чекає, що Вона має робити, то не зволікає. Її дія «є наслідком слухняності словам Ангела, поєднаної з милосердною любов’ю: Вона йде до Єлизавети, щоб послужити», і через це, вийшовши зі Свого дому, спонукувана любов’ю, Вона несе також те, що має найціннішого: Свого Сина. Марія, за словами Святішого Отця, є прикладом для нас, що «іноді зупиняємося в слуханні, роздумуємо над тим, що повинні зробити, можливо, перед нами навіть ясно стоїть рішення, яке ми повинні прийняти, але не робимо кроку в напрямку дії». Особливо тоді, коли треба поступитися своїми інтересами, щоб допомогти ближнім.

 

Свої роздуми Папа Франциск закінчив молитвою:

Маріє, жінко слухання, вчини наші вуха відкритими; зроби так, щоб ми вміли слухати слово Твого Сина Ісуса посеред тисяч слів цього світу; вчини, щоб ми вміли вслуховуватись в дійсність, в якій живемо, вислуховувати кожну людину, яку зустрічаємо, особливу бідну, потребуючу, ту, яка зазнає труднощів.
Маріє, жінко рішучості, просвіти наші уми і наші серця, щоб ми вміли без вагань бути слухняними слову Твого Сина Ісуса; подай нам відвагу бути рішучими, не дозволити піддатися тому, щоб інші спрямовували наше життя.
Маріє, жінко дії, вчини, щоб наші руки і стопи поспішали до інших, щоб нести їм милосердя та любов Твого Сина Ісуса, щоб, як і Ти, нести у світ світло Євангелія.

 

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va