Папа закликав молодь бути будівничими прекраснішої Церкви та кращого світу
  • Нед, 28/07/2013 - 16:07

Справедливіша і більш братерська цивілізація починається від переміни серця, а серце кожної людини може змінитись, коло до нього доторкнеться Христос, – наголосив Папа Франциск у своєму слові під час вечірнього молитовного чування, виголошеному португальською та іспанською мовами.

Святіший Отець згадав відому подію з життя святого Францішка з Асижу, коли той, молячись перед розп’яттям, почув голос Ісуса: «Іди й відбудуй мій дім!» І юнак з готовністю та великодушністю відповів на цей поклик. Але про який дім ішла мова? У цьому випадку йшлось не настільки про ремонт кам’яної будівлі, але про те, щоб віддати себе на служіння Церкві, щоб у ній дедалі більше віддзеркалювалось Христове обличчя.

«Також сьогодні Господь потребує молодих для Своєї Церкви. Дорога молоде, Господь тебе потребує! Також і сьогодні кличе кожного з вас, щоб іти за Ним в Його Церкві і бути місіонерами. Дорога молоде, сьогодні Господь тебе кличе! Не всіх разом. А тебе, чи тебе, кожного зокрема! Прислухайтесь серцем, що Він вам каже!» – закликав Папа.

Далі Святіший Отець звернув окрему увагу на те, чого можна навчитись із того, що задля безперервних дощів та негоди молитовне чування довелось перенести на морське побережжя з «Campus Fidei» - «Поля віри», а так назвали величезне поле у віддаленій місцевості Ґваратіба на периферії Ріо-де-Жанейро, де понад рік велись приготування до Всесвітнього дня молоді, споруджено величний престіл, були підготовлені всі потрібні інфраструктури.

«Чи не хоче Господь нам цим сказати, що справжнім полем віри, справжнім «Campus Fidei» не є певне географічне місце, а ми самі? – запитав Святіший Отець. – Так, це правда! Кожен із нас, кожен з вас, я, усі! Бути Христовим учнем, бути місіонером означає бути полем віри Господа Бога!»

Папа Франциск розгорнув свою проповідь навколо різних понять «поля» – ниви, де сіють та вирощують Боже слово; місця, де тренуються, щоб «бути у формі» для християнського свідчення; а також «будівельного майданчика», де ми, як живе каміння, будуємо Церкву.

Вселенський Архиєрей навів приклад відомої Ісусової притчі про те, як зерно, що його сіяв сівач, падало на різний терен – деяке при дорозі, серед каміння або серед тернини і не змогло прорости, але інше, що впало в родючу землю, дало багатий врожай. Насіння – це Боже слово, яке Господь засіває у нашому серці. Також і сьогодні Ісус прагне увійти в життя молодих людей Своїм Словом і Своєю присутністю. Коли ми приймаємо Боже слово, то стаємо полем віри. «Дозвольте, щоб Христос та Його слово увійшли у ваше життя! – закликав Папа. – Дозвольте, щоб Боже слово скільчилось, щоб зросло!»

Багато разів під час проповіді Святіший Отець залучав учасників молитовного чування до діалогу. Він також закликав у тиші заглянути у власне серце і сказати Ісусові, що хочемо прийняти Його духовне насіння, серед каміння, тернини та бур’яну, які там можуть бути, жертвуючи Ісусові клаптик родючої землі і запам’ятовуючи цю хвилину, адже кожен знає, яке Боже насіння увійшло в його серце, а Господь його виростить та догляне
.
Говорячи про поле, як місце, де тренуються, Папа Франциск пригадав, що у Бразилії, як зрештою в багатьох інших країнах, улюбленим спортом є футбол. Він наголосив, що як кожному спортсменові потрібно багато тренуватись, так і нам, що є Христовими учнями, потрібне тренування молитвою, Святими Таїнствами, братньою любов’ю, умінням слухати, розуміти, прощати, приймати, допомагати іншим, кожній особі без винятку, без виключення.

«Ісус дарує нам щось набагато більше, ніж чемпіонат світу з футболу!» – запевнив Вселенський Архиєрей, додаючи, що Христос дає нам можливість плідного й щасливого життя, майбутнього, що не матиме кінця, життя вічного. І на заклик Святішого Отця мільйони осіб, зібраних на молитовному чуванні повторювали, що потрібно тренування молитвою, Святими Тайнами та допомогою ближнім.

Щодо аспекту поля віри як будівельного майданчика, Папа вказав, що стараючись приймати Боже слово немов родюча земля, намагаючись жити по-християнському відчуваємо, що ми не самі, що ми є частиною Церкви, стаємо будівничими Церкви та головними дійовими особами історії. Святий Петро закликає бути «живим камінням», споруджуючи духовну будівлю. «У Христовій Церкві живим камінням є ми, Ісус просить нас будувати Його Церкву, – наголосив Святіший Отець. – Кожен із нас є живим камінням, є частинкою будівлі... Кожна жива частинка мусить дбати про єдність і безпеку Церкви. Ісус нас просить споруджувати таку велику Церкву, щоб вона вмістила все людство, щоб вона була домом для всіх. Ісус посилає кожного з нас іти і навчати всі народи. Сьогодні ввечері даймо Йому відповідь: «Так, Господи, також і я хочу бути живим каменем, спільно ми хочемо будувати Христову Церкву».

Говорячи про прагнення молоді до кращого світу, Святіший Отець сказав, що уважно слідкував за повідомленнями про те, що в багатьох країнах світу молодь вийшла на вулиці, щоб висловити бажання кращого, справедливішого та більш братерського світу. Він вказав, що саме молодь є полем віри, молоді люди є атлетами Христа, будівничими прекраснішої Церкви та кращого світу, вказуючи, що треба починати від переміни серця, а серце кожної людини може змінитись, коло до нього доторкнеться Христос.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va