Папа закликав не плутати правосуддя з помстою
  • Втр, 10/06/2014 - 23:29

Папа Франциск виступив проти того, щоб підставою кримінального права були твердість і залякування. Понтифік направив своє послання до учасників двох форумів, які відбудуться в Латинській Америці в найближчі місяці: Конгресу Міжнародної асоціації кримінального права, який пройде в Ріо-де-Жанейро, та Конгресу Латиноамериканської асоціації кримінального права, який збереться в гондураському Тегусігальпа.

Сьогодні закріплюється тенденція, коли люди схильні думати, що справа остаточно вирішується при затриманні й засуді злочинця, майже не звертаючи уваги на ситуацію, в якій залишаються жертви. Папа назвав такий підхід помилковим, оскільки правосуддя в такому випадку плутається з помстою, результатом чого може стати подальше розширення насильства. "Досвід показує, що посилення заходів покарання часто не вирішує соціальних проблем, не зменшує злочинності", - написав Понтифік. Такий підхід може викликати також серйозні проблеми для суспільства, наприклад, переповнені тюрми або ув'язнені, які утримуються без вироку .

З християнської точки зору мова повинна йти про повернення справедливості щодо жертв, а не про нанесення збитків агресору, звернув увагу Франциск. Водночас, він закликав до практикування ресоціалізації. Покарання злочинці завжди має супроводжуватися кроками для його "виправлення, поліпшення і виховання". Папа зазначив, що люди стають злочинцями часто внаслідок "економічної і соціальної нерівності" або впливу "корупційних мереж і організованої злочинності". Одних справедливих законів, таким чином, не достатньо, щоб перемогти кримінал. Вирішальне значення тут мають "люди, які в змозі перевести ці закони на практику".

Говорячи про покаяння злочинці, папа зазначив, що в цьому випадку справа не тільки в "особистій зміні людини", тут є потреба у "політичному та інституційному вимірі". У кінцевому рахунку метою має бути "реабілітація та реінтеграція правопорушника в суспільство", - нагадав Святіший Отець.