Папа закликав не забувати про священиків та монахинь, які пішли на пенсію
  • Птн, 18/10/2013 - 18:32

За новим календарним стилем 18 жовтня припадає літургічний спомин святого апостола і євангелиста Луки. Проповідуючи під час ранкової Святої Меси у світлі біблійних читань цього дня, Папа Франциск поділився своїми думками про початок та завершення апостольського життя. Вказавши на такі святі постаті, як пророк Мойсей, Іван Христитель та апостол Павло, Святіший Отець підкреслив, що в житті кожного з них не бракувало тривог, але Господь Бог ніколи їх не залишив.

Папа підкреслив, що на початку апостольського життя учні були сильними та молодими, їхні проповіді проганяли демонів. Але також прийшов період «заходу». Мойсей був провідником Божого народу, «відважний, боровся проти ворогів і також змагався з Богом за спасіння народу», але наприкінці «самотній з гори Нево споглядає обітовану землю, однак, позбавлений можливості увійти до неї». Ревний проповідник Іван Христитель, який зустрів Христа ще в лоні матері, наприкінці життя ув’язнений Іродом, змагається зі сумнівами. І святий Павло, у своєму посланні до Тимотея, говорить про тих, які його покинули, які наносили йому шкоду, виступаючи проти проповіді. Але додає: «Господь став при мені й підкріпив мене, щоб проповідь здійснилася через мене».

«У цьому, – підкреслив Святіший Отець, – і полягає велич Апостола, який своїм життям здійснює те, про що казав Іван Христитель: Йому слід зростати, а мені – маліти! Апостол – це той, хто віддає своє життя на те, щоб зростав Господь». Але далі приходить «захід сонця», такий, як описано у Святому Письмі. І навіть святий Петро отримав пророцтво, що коли постаріє, то його зв’яжуть і поведуть туди, куди він не хотітиме. «Коли роздумую над заходом апостола, – зазначив Папа, – до мого серця приходить спогад про санктуарії апостольськості та святості, якими є доми для постарілих священиків та монахинь: відмінні священики, відмінні сестри, постарівшись, несучи тягар самотності, чекають, коли прийде Господь і застукає до дверей їхніх сердець».

Якщо приглянутися ближче, то, за словами Святішого Отця, ці місця є справді прекрасними. І коли часто чути, що відбуваються прощі до санктуаріїв Богородиці, різних святих, то постає питання: а чи ми, християни, маємо бажання відвідати згадані санктуарії святості та апостольства? Як відзначив Папа, відвідини цих похилих віком осіб, які, подібно до святого Павла, чекають Господа Бога, можливо трохи сумні, але з глибоким миром у серці, будуть «справжнім паломництвом». «Це принесе користь кожному з нас, – підсумував він, – замислитися над цим етапом життя».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va