Папа закликав подивитися на міграцію по-новому
  • Срд, 25/09/2013 - 10:14

Святіший Отець направив 24 вересня 2013 р.  послання на День мігранта та біженця. Він буде відзначатися через декілька місяців –  19 січня 2014 року. Франциск назвав "знаком часу" процеси міграції, що існують сьогодні в глобальному масштабі і "спрямовані на поліпшення умов життя людської сім'ї" в економічному, політичному і культурному плані; вони демонструють прагнення людства "жити в єдності з повагою до відмінностей", відкритість і гостинність, які дозволяють справедливо розподіляти цінності планети, збереження і зміцнення гідності та центрального місця кожної людини. Однак, в явищі міграції, зазначив Папа Франциск, присутня і "таємниця гріха": "дискримінація, експлуатація, біль і смерть", які проявляються в різних формах торгівлі людьми і рабства, що контрастує з прагненням мігрантів до кращого майбутнього "не тільки для себе, але і для своїх сімей і близьких".

Заклик до створення "кращого світу" для Понтифіка –  це не просто абстрактне поняття або щось недосяжне. У своєму Посланні він назвав конкретні цілі, які стоять перед людством: звільнитися від злиднів, забезпечити кожного засобами для існування, дати доступ до сфери охорони здоров'я і можливість  працювати, звільнитися від гніту і образи честі та гідності людини, зробити доступною освіту.

Економічне зростання досягається часто без урахування найбільш вразливих і беззахисних, підтвердив з жалем Святіший Отець. "Світ може стати кращим тільки тоді, коли основна увага зосереджена на особистості", –  написав він, і додав, що йдеться насамперед про бідних, хворих, ув'язнених, нужденних. Папа черговий раз запросив "перейти від культури відчуження до культури зустрічі та гостинності".

"Мігранти та біженці не є пішаками на шахівниці людства, –  підкреслив Понтифік, –  це діти, жінки і чоловіки, які залишають або змушені покинути свої доми з різних причин, які мають те ж законне бажання більше вміти, більше мати, але, перш за все, більш бути". "Міграційна активність сьогодні є найбільшим за всю історію цього явища переміщенням людей, якщо не народів", –  звернув увагу Франциск і додав, що саме тому Церква  прагне осягнути основні причини міграції, щоб подолати її негативні наслідки і показати її позитивні сторони  для спільнот.

Папа закликав підійти до процесу міграції по-новому, справедливо і ефективно, що вимагає, перш за все, духу міжнародного співробітництва та глибокої солідарності та співчуття. Він запросив знищити упередження щодо мігрантів, які часто викликають у місцевих громадах, підозри і ворожість. І тут свою важливу роль, на думку Понтифіка, можуть зіграти засоби масової інформації: вони повинні ламати стереотипи і давати правдиву інформацію.

Франциск нагадав, що гідність людини вимірюється не критеріями ефективності, соціального статусу, етнічної чи релігійної приналежності, а тим, що вона створена за образом і подобою Бога. Тому міграція, зауважив Папа,   це можливість для нової євангелізації, відкриття простору для розвитку нового людства, оголошеного у Великодній таємниці, людства, для якого кожна чужа земля –   це Батьківщина, а кожна Батьківщина –  чужина. Папа закликав мігрантів та біженців не втрачати надії й запевнив у своїй молитві.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va