Папа закликав позбутися "культури багатства"
  • Срд, 29/05/2013 - 20:25

 Щоб слідувати за Ісусом, ми повинні позбутись культури благополуччя і зачарування тимчасовістю, вважає Папа Франциск. Він переконаний, що сучасний християнин повинен зробити іспит сумління з багатства, яке заважає йому наблизитися до Христа. У своїй проповіді під час ранкової св. Літургії 27 травня Святіший Отець послався на фрагмент Євангелія про запрошення Ісуса до молодої людини віддати всі свої багатства бідним і слідувати за Ним  і відмову юнака зробити це. Папа підкреслив, що кожен з нас має "своє багатство", не обов'язково матеріальне, яке заважає піти за Ісусом. Ми повинні зробити іспит сумління, щоб відповісти на питання, що є нашим багатством, вважає Папа, щоб визначити, що заважає нам наблизитися до Ісуса. Франциск звернув увагу на "культуру добробуту", яка, на його думку, робить людину ледачою і егоїстичною, діє як анестезія на потреби інших.

 

Одним з результатів такої "культури багатства", як охарактеризував її Святий Отець, є демографічна криза. Сучасна людина розмінює потомство на своє благополуччя, кар'єру, матеріальні блага. Благополуччя позбавляє сміливості і мужності наблизитися до Ісуса, підкреслив Папа.

 

Ще одним негативним феноменом сучасності, який заважає йти за Христом, є "зачарування тимчасовим", вказав Понтифік. Він нагадав, що людина ніколи не пізнає щастя вічності, якщо не зустрінеться з Ісусом. Ефектом такої позиції є невіра сучасної людини у вічні цінності, вона дивиться на дійсність виключно через призму тимчасовості. Це проявляється, наприклад, при створенні сім'ї, коли вже на самому початку закладається, що вона може розпастися. "Але, я думаю, що багато чоловіків і жінок "залишили свій дім, щоб укласти шлюб на все життя ", тобто, "піти разом за Ісусом! Вірно! ", - відзначив Папа.
Франциск закликав просити Бога, щоб дав кожному християнину мужність йти вперед, позбувшись  цієї "культури багатства".

 

За матеріалами: wiara.pl